Cum se ingrijeste orhideea de interior

orhidee ghiveciOrhideele sunt plante exotice, destul de sensibile dar odata ce afli cateva reguli esentiale de ingrijire a plantei aceastea pot creste fumos si infloresc des, florile tinand chair cateva luni.

Orhideea provine din padurile umede din India, Filipine si Austalia. Iubeste lumina dar nu direct soarele. Daca planta nu are destula lumina nu isi va incepe inflorirea. Razele directe ale soarelui vor arde petatelele florii asa ca, nu le lasati expuse la soare.

Temperatura. Orhideele prefera temperatura difentiata zi-noapte. Ziua temperatura perfecta pentru orhidee este 21-29 grade iar noaptea 15-18 grade. Atunci cand bobocii apar, este bine ca temperatura sa nu scada sub 15 grade. In caz contrar, bobocii se ofilesc si cad.

Orhideele iubesc umezeala. Foloseste un pulveritzator pentru a crea umiditatea necesara. Insa ai grija ca apa sa nu siroiasca pe petalele orhideei. Petalelor nu le place sa fie udate. Iarna evita sa asezi orhideea in apropierea caloriferului.

Udarea orhideei se face la 7-10 zile vara, si la 8-14 zile iarna. Iarna apa trebuie sa fie calduta. De preferat, udarea plantei se face prin scufundarea ghiveciului intr-un recipient cu apa, si lasat 5 minute acolo, dupa care scos si lasat sa se scurga apa, astfel cat sa nu balteasca in farfuriuta ghiveciului. Orhideei nu ii place sa ii fie udate frunzele, asa ca evita acest lucru. Tine minte orhideea se uda dimineata, si niciodata noaptea!

Ghiveciul. Orhideea are radacini aeriene carora le place sa fi bine ventilate. Un ghiveci cu gauri laterale ar fi bine-venit pentru orhidee. Da asemenea, radacinilor le place sa creasca prinse de pluta.

Transplantarea orhideei se face la 2-3 ani dar numai primavara, sau la inceputul verii.
Daca o ingrijesti corespunzator, orhideea traieste pana la 7 ani, iar florile sale rezitente chiar timp de cateva luni iti vor inveseli camera.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *