Cum sa asociem vinul cu mancarea

Vinul innobileaza mancarea. Desi nu exista reguli stricte cu privire la potrivirea vinului cu anumite alimente, caci in cele din urma este o chestiune de gust personal, exista cateva reguli de baza pe care cunoscatorii de vin le respecta.

Intotdeauna trebuie sa fim atenti caci gustul anumitor vinuri poate fi stricat datorita aromelor alimentare. Similar, unele arome alimentare pot imbogati gustul vinului.

vin mancare

 Invata cum sa alegi vinul potrivit pentru mancarea ta!

La o masa este indicat sa pastrezi aromele alimentare simple. In cazul in care aromele alimentare sunt prea complexe, va fi greu sa potrivesti un vin, iar mancarea devine cea dominanta la masa, luand din gustul vinului.

Daca vinul tau preferat, isi schimba gustul la o masa, atunci fii atent cu ce l-ai asociat.

– Alimentele picante merg foarte bine cu vinul dulce. Dulceata vinului poate compensa iuteala mancarii.

– Alimentele delicate necesita un vin delicat, in timp ce alimentele mai bogate si mai robuste se vor potrivi cel mai bine cu vinurile mai grele, pline cu arome.

– Asocierea vinului rosu se face intotdeauna cu carne rosie. Carne de vita sau carne de miel. Exceptie face carnea pregatita in aburi, fiarta, cu legume si sosuri albe sau smantana. In aceasta situatie carnea rosie se asociaza cu vinul alb.

– Vinul alb se asociaza cu carnea alba. Preparatele usoare cu carne de peste sau pui, salate si legume, trebuie servite alaturi de un vin alb usor, tanar, lejer, proaspat.

– Vinul alb greu, maturat in butoi special de stejat este servit alaturi de peste, fructe de mare, crustacee, curcan, prepelita sau iepure.

– Vinu rose poate fi salvatorul tau,  daca nu cunosti prea bine gusturile invitatilor tai. De asemenea, acest vin este usor de asociat cu orice tip de carne si orice tip de sos.

– Vinul corpolent merge bine cu branza tare. Vinul dulce este potrivit pentru branza albastra.

Desertul se asociaza intotdeauna cu vinul alb, cu conditia ca vinul sa nu fie atat de dulce precum desertul.

Modul in care este gatit un anumit aliment poate avea impact asupra vinului. Este foarte important ca mancarea si vinul sa se completeze reciproc. De exemplu, este foarte usor sa spunem ca puiul merge cu vin alb, insa modul in care este gatit puiul, poate dicta un altfel de vin. Daca puiul este bogat, necesita un vin cu o textura grea. Daca este la gratar, carnea de pui merge bine cu un vin maturat in lemn. Daca puiul este gatiti cu sos rosu sau alte sosuri brune, atunci se va asocia cu un vin rosu.

Atunci cand incerci sa potrivesti vinul cu mancarea, este esential sa gusti mancarea impreuna cu vinul.
Cum trebuuie sa gusti vinul alaturi de mancare:
1. Ia o gura de vin si roteste-o in gura, apoi inghite.
2. Intreaba-te ce gust si ce miros are.
3. Decide daca este un vin greu sau usor.
4. Ia in considerare dulceata si aciditatea vinului.
5. Incearca sa potrivesti caracteristicile vinului cu produsele alimentare.
6. Gusta mancarea. Mananca o bucatica mica, mesteca usor si inghite. Stabileste-i gustul si mirosul. Se potriveste cu vinul gustat mai devreme?

Foloseste-te de gust si de simtul mirosului, pentru a asocia vinul cu mancarea!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *