Infidelitatea si efectele ei in cuplu

Infidelitatea otraveste intotdeauna iubirea.

Valoarea atribuita fidelitatii s-a erodat lent in cursul ultimilor doua decenii, ca urmare a cresterii controlului nasterilor si revolutiei sexuale, care au largit considerabil campul experientelor. Infidelitatea a devenit destul de frecventa, atat pentru barbati, cat si pentru femei, survenind si o serie de modificari de opinie, „justificative” in acest sens.

infidelitatea in cuplu

Se afirma cu cinism ca relatiile extraconjugale nu ar fi o cauza de suferinta pentru cel inselat cu conditia ca acesta sa nu o afle. O astfel de „legatura” poate fi chiar benefica pentru o relatie de cuplu care nu merge – este uneori scuza folosita. Se ajunge pana la ideea ca infidelitatea este ceva neimportant si ca daca toata lumea o face este ceva normal. Eroare! Chiar daca infidelitatea nu mai conduce la divort  la fel de frecvent ca alta data, ea provoaca totusi o suferinta permanenta relatiei amoroase. Infidelitatea este nu atat o solutie, cat un simptom care incearca sa rezolve dileme interioare ale unuia sau altuia dintre parteneri. Aceasta cale s-a dovedit rar a fi eficace si chiar daca aparentele sunt salvate, ceva s-a distrus ireversibil, chiar si cand partenerul continua sa ignore fenomenul.

infidelitate in cuplu

Respectarea si onoarea legaturii casatoriei creaza majoritatii oamenilor un sentiment de impacare cu sine. Neavand nimic de ascuns, partenerul fidel nu va fi niciodata crispat si nici nu se va simti in secret, lipsit de onoare si de caracter ca atunci cand ar fi actionat necinstit. Onoarea si loialitatea fac parte din comportamentul nostru cotidian care ne confera siguranta si incredere. Fara aceasta, iubirea nu poate inflori. Valorile traditionale ale casatoriei nu s-au dezvoltat ca o tentativa de a limita libertatea individuala in functie de criterii moralizatoare. Ele au fost create de-a lungul timpului si reflecta comportamente care revitalizeaza iubirea.

Citeste si Cu ce fel de femei sunt predispusi barbatii sa insele

„Elemente de psihologie a cuplului” – Casa de editura si presa „Sansa” Bucuresti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *