Cum controlezi gelozia excesiva

Intelege care sunt cauzele geloziei excesive si invata sa o controlezi, astfel incat sa imbunatatesti relatia ta.

Emotiile negative pot afecta relatia. Posesivitatea, gelozia excesiva, se datoreaza unei nesigurante profunde, si poate proveni din copilarie, din familie. Persoanele care au avut o copilarie, sau o adolescenta tulbure, sau au avut probleme cu parintii, pot dezvolta astfel de atitudini.

Gelozia este un sentiment normal pentru o fiinta umana, pana in momentul in care inceteaza sa mai fie doar un sentiment si devine o obsesie constanta.

gelozie

O relatie ar trebui sa vina cu o valoare pozitiva in viata ta. Partenerul iti ofera companie, suport, insa nu iti poti descarca traumele copilariei asupra lui.

In cazul in care exista gelozie excesiva si posesivitate, si stima de sine este scazuta. Sentimentele nu mai sunt unele frumoase, ci mai degraba unele urate.

Gelozia vine de cele mai multe ori din crezuri ca „nu merita sa fiu iubit”, si prin urmare voi fi inlocuit cu cineva mai bun. Cea mai mare neincredere vine din sentimentul de inferioritate.

Ce faci pentru a-ti controla gelozia excesiva?

1. Ai grija de tine
Iubeste-te mai intai pe tine, si apoi pe cei din jur. Fa o lista a principalelor calitati si lipeste-le intr-un loc vizibil. Ideea este sa le poti vedea de mai multe ori pe zi, si sa iti aminteasca de cele mai bune lucruri ale tale.

Toata luamea are defecte. Trucul este sa invatam sa traim cu ele, incarcand sa la imbunatatim pe cat posibil.

2. Controleaza-te
Daca se intampla sa fii pusa intr-o situatie „dificila”, incearca sa te controlezi. Numara pana la o mie, citeste o carte, canta ceva, dar nu incepe cearta. Este dificil, dar in timp vei vedea ca vei devei o persoana mai linistita, mai putin anxioasa. In plus, este si un beneficiu pentru iubitul tau, care nu se va mai stresa cu lucruri de nimic.

3. Respecta-te
Daca iubitul tau priveste o domnisoara de pe strada, nu inseamna ca este ceva gresit. Toata lumea priveste in stanga si in dreapta, daca este draguta, chiar tu te-ai uita la ea admirativ. Nu este cazul sa fii geloasa, respecta-ti partenerul si respecta-te pe tine!

4. Apeleaza la un profesionist
Unele traume sunt greu de depistat si de inlaturat. Un psiholog te-ar putea ajuta sa vezi mai bine cauzele geloziei tale si sa incerci sa o controlezi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *