Ziua mondiala a alimentatiei

ziua mondiala a alimentatieiIn fiecare an, pe data de 16 octombrie sarbatorim Ziua mondiala a alimentatiei. Aceasta a fost stabilita in 1980 de Adunarea Generala ONU considerand ca „alimentatia este o nevoie fundamentala a omului si o conditie necesara supravietuirii si prosperitatii fiintei umane”.

Tema editiei de acest an a Zilei mondiale a alimentatiei este axata pe „implementarea sistemelor durabile in sectorul alimentar pentru asigurarea securitatii alimentelor si a nutritiei”.

Scopul sarbatorii este de a face cunoscute problemele sectorului alimentar in lume si de a spori solidaritatea in lupta impotriva foamei, malnutritiei si a saraciei.

Cu prilejul acestei zile, sunt organizate conferinte, seminarii, mese rotunde pentru a intensifica eforturile de protejare a mediului inconjurator, imbunatatirea educatiei, precum si initierea de politici guvernamentale adecvate, care sa contribuie in mod eficient la asigurarea securitaţtii produselor alimentare.

Conform specialistilor, alimentatia romanilor este o alimentatie preponderent nesanatoasa. Ea se caracterizeaza printr-un aport mare de grasimi si proteine totale, un aport insuficient de carbohidrati si de fibre alimentare si un aport insuficient de calciu, magneziu si seleniu. Totodata, dieta romanilor contine un consum dublu de sare fata de valorile recomandate.

Cele mai des consumate alimente in Romania sunt carnea si preparatele de carne, ouale si produsele din lapte, painea si zaharul.

Potrivit celor mai recente date emise de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), principalele cauze de mortalitate in lume sunt legate de alimentatia nesanatoasa: 14 milioane de decese sunt cauzate anual, la nivel global, de o alimentatie incorecta si dezechilibrata.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *