Ziua internationala pentru eliminarea violentei impotriva femeii

violenta-femeiLa 25 noiembrie este marcata, in intreaga lume, Ziua internationala pentru eliminarea violentei impotriva femeii.

Adunarea Generala a ONU a stabilit, prin rezolutia din 54/134 din 17 decembrie 1999, data de 25 noiembrie drept Ziua internationala pentru eliminarea violentei impotriva femeilor si a invitat guvernele, organizatiile internationale si neguvernamentale sa organizeze activitati menite sa trezeasca constiinta publica in fata acestor probleme.

Activistii pentru drepturile femeii sarbatoresc Ziua impotriva violentei incepand cu 1981. Aceasta data comemoreaza asasinarea, in 1961, la ordinele presedintelui Rafael Trujillo (1930-1961), a celor trei surori Mirabal, activiste din Republica Dominicana.

Violenta impotriva femeilor si fetelor este tot mai mult recunoscuta ca fiind una dintre cele mai serioase si urgente probleme ale tuturor timpurilor. In fiecare colt al lumii, efectul real si daunator pe care violenta il are asupra femeilor impiedica drumul spre dezvoltare, pace si egalitatea de sanse. Comunitatea internationala si societatea civila au ajuns la concluzia ca nu exista circumstante atenuante pentru violenta impotriva femeilor si fetelor: cand are loc, aceasta este de fiecare data o incalcare a drepturilor lor, este un act criminal si este un lucru inacceptabil.

In 1979 a fost adoptata Conventia ONU pentru Eliminarea tuturor Formelor de Discriminare impotriva Femeilor, principalul instrument international al drepturilor femeilor si fetelor. 

Sursa: financiarul.ro

Ultimele comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *