Mai mult de jumatate dintre europeni nu fac miscare

Saptamana Europeana a Sportului (SES) a inceput in 2015 si va continua si anul acesta, cu editia a 2-a, programata intre 10 si 17 septembrie, plecand de la o constatare dramatica: 59% dintre europeni nu practica deloc activitatea fizica si sportul.

Sedentarismul este asociat cu peste 5 milioane de decese in lume in fiecare an. Tarile bogate (intre care si cele ale UE) suporta in cel mai inalt grad partea esentiala a pierderilor financiare ale inactivitatii (80 la suta din costurile de sanatate si 60,4 la suta din costurile indirecte).
Pentru tarile cu venituri mici si mijlocii, costul se exprima in principal prin boli si morti premature.
Potrivit unui studiu publicat de revista The Lancet, oamenii pot anula riscul din ce in ce mai ridicat al deceselor legate de pozitia asezat 8 ore pe zi facand o ora de exercitii fizice cotidiene. Mersul rapid, cu 5,6 km/h, sau practicarea ciclismului de placere la 16 km/h sunt cele mai bune exemple.
Totodata, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda cel putin 150 de minute de activitate fizica pe saptamana.

O ora de activitate fizica pe zi este ideala, dar, daca nu se poate, macar cateva exercitii simple pot ajuta la reducerea riscului. Acestea ar fi alergatul de dimineata, mersul la serviciu cu bicicleta sau o plimbare la pranz.

miscare

Scopul principal al Saptamanii Europene a Sportului, atragerea spre practicarea activitatilor fizice – sportive a cat mai multor europeni, este, pe de o parte, mai usor de atins, iar pe de alta parte, tine seama si de o realitate destul de raspandita in societatea moderna – „concurenta” altor preocupari de timp liber in randul copiilor si tinerilor in detrimentul activitatilor sportive.

La nivel european, anul trecut au existat peste 7.000 de activitati, cu peste 5 milioane de participanti, Raportul Conferintei cu parteneri europeni si coordonatori nationali, din 26 mai 2016, apreciind drept un succes aceasta prima experienta de o asemenea amploare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *