14 noiembrie – Ziua Mondiala a Diabetului

ziua-mondiala-a-diabetuluiZiua Mondiala a Diabetului a fost marcata pentru prima oarala 14 noiembrie 1991, din initiativa Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) si a Federatiei Internationale a Diabetului (FID). A devenit zi oficiala a Natiunilor Unite in 2007 .

Tema stabilita pentru perioada 2009-2013 este “Educatie si prevenire“, aleasa de Federatia Internationala a Diabetului. Campaniile tematice se desfasoara pe parcursul unui an.
Evenimentele desfasurate in aceasta zi includ: conferinte, ateliere si seminarii pentru profesionistii din domeniu, programe de radio si de televiziune, distribuirea de materiale informative pentru a incuraja efectuarea testului de depistare a diabetului zaharat. Sunt organizate, de asemenea: manifestari sportive, expozitii. Culoarea simbolica a acestei zile fiind albastru, numeroase cladiri sau edificii importante sunt iluminate in aceasta culoare, oamenii se imbraca sau poarta un obiect albastru. Logo-ul este un cerc albastru.

Ziua Mondială a Diabetului este marcata de peste 200 de asociatii membre ale Federatiei Internationale a Diabetului, in peste 160 de tari si teritorii, statele membre ONU.

Diabetul este o boala cronica care apare atunci cand pancreasul nu produce suficienta insulina sau cand organismul nu poate utiliza eficient insulina pe care o produce. Hiperglicemia sau nivelul ridicat de zahar din sange este un efect al diabetului zaharat necontrolat. De-a lungul timpului, diabetul poate afecta inima, vasele de sange, ochii, rinichii si nervii. O dieta sanatoasa, activitatea fizică regulata, mentinerea unei greutati corporale normale si evitarea consumului de tutun pot preveni sau intarzia instalarea diabetului.

Diabetul va ocupa locul 7 intre cauzele de deces in anul 2030.
La nivelul anului 2011, tarile cu cel mai mare numar de bolnavi de diabet erau: China cu 90 de milioane, India cu 61,3 milioane si SUA cu 23,7 milioane.

sursa: Financiarul.ro

Ultimele comentarii
  1. gheorghe felicia
    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *