10 decembrie – Ziua internationala a drepturilor omului

Ziua internationala a drepturilor omuluiZiua internationala a drepturilor omului este marcata in intreaga lume la 10 decembrie.

Sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial a adus in atentia liderilor lumii si problematica respectarii drepturilor omului. Organizatia infiintata in cadrul conferintei de la San Francisco din 1945, ONU, a avut de la inceput printre atributii respectarea drepturilor omului, in paralel cu mentinerea securitatii si pacii la nivel international.

La 10 decembrie 1948, la Paris, Adunarea Generala a Natiunilor Unite a adoptat Declaratia Universala a Drepturilor Omului, prin Rezolutia nr. 217 A (III). Declaratia stipuleaza ca toti oamenii s-au nascut cu drepturi egale si inalienabile si cu libertati fundamentale.

 Adunarea Generala a ONU a invitat toate statele si organizatiile interesate sa sarbatoreasca ziua de 10 decembrie drept “Ziua internationala a drepturilor omului”, pentru promovarea, recunoasterea si respectarea efectiva a drepturilor si libertatilor omului.

Tema Zilei internationale a drepturilor omului din anul 2013 este ’20 de ani de munca pentru Drepturile Voastre’. Este vorba de marcarea a 20 de ani de cand, in cadrul Conferintei mondiale privind drepturile omului, desfasurata la Viena, Adunarea Generala a decis crearea postului de Inalt Comisar pentru Drepturile Omului, prin Rezolutia 48/141 din 20 decembrie 1993.

Sursa: financiarul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *