Tigarile electronice mai nocive decat cele normale

tigara-electronica 1Fumatorii de tigari electronice inhaleaza mai multa nicotina si toxine decat cei care fumeaza tigari normale, sustin cercetatorii americani.

Nicotina este cea care da dependenta si devine toxica in cantitati mari, iar in tigarile electronice se mai gasesc pe langa nicotina si alte substante chimice considerate cancerigene.

Cercetatorii de la Universitatea New York au descoperit ca fumatorii de tigari electronice absorb niveluri mai crescute de chimicale toxice decat cei care fumează tigari obisnuite.

Initial, tigarile electronice erau considerate mai sanatoase decat cele normale, insa lucrurile s-au schimbat rapid si acum sunt folosite destul de des de persoane care nu au fumat niciodata tigari obisnuite.

Tigarile elctronice sunt alimentate cu un cartus ce poate, sau nu, sa contina nicotina. Fiecare cartus de nicotina poate oferi 200 pana la 400 de fumuri echivalentul a doua-trei pachete de tigari. Expertii din domeniul sanatatii avertizeaza ca un cartus de nicotina mai poate avea si diferite alte chimicale. Dispozitivul electric al falsei tigarete elibereaza in organism nicotina, substanta care poate crea o dependenta si mai mare decat in cazul tigarii normale.

Un alt dezavantaj al tigării electronice este faptul ca lichidul care „incarcă” tigara contine, pe langa nicotina, si glicol, o substanta iritanta pentru caile respiratorii.

Oamenii de stiinta americani sunt de parere ca acest dispozitiv este la fel de periculos ca tigarile traditionale. Analizele de laborator au aratat prezenta in lichidul pus in tigara a nitrozaminei, substanta care favorizeaza aparitia cancerului.

Ba mai mult, sofisticata tigara electronica imprastie vapori ce contin substante cu potential cancerigen. tigara electronică produce, prin incalzire, un fum artificial. Despre acest fum, producatorii de asemenea tigari spun ca nu prezinta nici un pericol. In realitate, acest fum este un aerosol, un amestec de particule foarte fine din substante chimice. Pot fi substante cu arome de tutun, pere, menta chiar de tiramisu, in versiuni cu sau fara nicotina. Dar indiferent de arome, gazul produs contine formaldehida, cunoscuta in mod curent sub numele de formol, care poate provoca in special cancere ale foselor nazale. Cantitatile de formol sunt, in multe cazuri, similare celor descoperite in tigarile traditionale.

Unele sortimente de tigari electronice mai degaja si acroleina, o substanta foarte toxica. Pentru a ne da seama cat este de toxica aceasta substanta, articolul consacrat tigarii electronice, aparut recent in editia online a Le Figaro, se refera la faptul ca a fost folosita pentru gazarea dusmanilor in primul razboli mondial.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *