Sofranul da culoare si savoare dar are si proprietati medicale

Multiple studii asociaza sofranul cu prevenirea cancerului.

Sofranul este o planta din familia ghimbirului, originar din Asia. Utilizarea sa cea mai comuna este sub forma de condimente, mirodenii. Dar, in plus fata de calitatile sale de condiment, sofranul se remarca prin numeroase beneficii pentru sanatate, oferind beneficii pentru corp si creier.

sofran - beneficii

6 beneficii ale sofranului

1. Sofranul imbunatateste functia cerebrala
Sofranul datorita prezentei compusilor sai are rol de aspori factorul neurotrofic responsabil pentru proliferarea neuronilor si formarea de noi legaturi, astfel imbunatateste functia creierului si reduce riscul de boli cum ar fi Alzheimer.

2. Poate reduce riscul de boli de inima
Sofranul este puternic antioxidant ajutand la combaterea radicalilor liberi asociati cu bolile cardiovasculare.

3. Sofranul te poate ajuta la prevenirea cancerului
Are proprietati anti-inflamatoare, reduce inflamatia din organism, precum si dezvoltarea de tumori asociate cu medii pro-inflamatorii in organism. Studiile indica faptul ca fitochimicalele prezente in sofran inhiba proliferarea celulor canceroase.

4. Sofranul poate ajuta la prevenirea bolii Alzheimer
Datorita antioxidantilor cu actiune neuroprotectoare si anti-imbatranire, sofranul previne degenerarea creierului. Studiile au aratat ca o dieta bogata in antioxidanti reduce inflamatia, care la randul ei este asociata cu un risc de dementa si schimbari ale creierului.

5. Sofranul are rol in prevenirea diferitelor boli
Sofranul contine un flavonoid – curcumin, ce are actiuni antiinflamatoare, antioxidante, antidiabetice, antitumorale, antivirale, antibacteriene si antifungice. Aceste proprietati fac sofranul eficient in prevenirea cancelului, a bolii Alzheimer si a bolilor cardiovasculare, dar si a artritei, gastritei si diabetului.

Cum se consuma sofranul?

Poate fi consumat ca si condiment pentru carne, peste, pui. Poate fi  folosit in preparate precum orezul, supa, sos sau paste. Poate fi adaugat la sucuri.
Sofranul poate fi combinat cu alte plante uscate si poate fi folosit ca un condiment de baza in fiecare zi. Foloseste-l alaturi de oregano, rozmarin, usturoi uscat.

Doza zilnica recomandata este de pana la trei fasii. In forma de pulbere, cantitatea zilnica ideala este de o pingurita (5 g)
Sofranul poate fi folosit si pentru ceai, exfoliant natural, tratarea micilor arsuri.
Ceaiul cu sofran poate ajuta in tratarea gripei. De asemenea, sofranul amestecat cu o lingurita de miere poate combate durerea in gat.

Sofranul poate fi folosit ca un exfoliant natural pentru piele, ajutand la eliberrarea celulelor moarte, lasand pielea neteda si luminoasa. Amesteca o lingurita de sofran cu miere si foloseste pentru exfolierea fetei si a gatului.

Pentru pielea arsa, taiata sau cu rani, floseste sofran pentru proprietatile lui antiseptice.

Specialistii recomanda ca sofranul sa nu fie folosit de personale care au afectiuni biliare. Femeile insarcinate sau cele care alapteaza il pot folosi doar la indicatii medicale.

Consumul exagerat de sofran poate provoca simptome cum ar fi greata, disconfortul gastric, dermatita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *