Semnele imbatranirii si ce poti face pentru sanatatea ta

Imbatranirea este un proces natural pe care nu avem cum sa il oprim, indiferent ce am face. Cu toate astea, stilul de viata haotic, alimentatia, poluarea, sedentarismul, lumina albastra emisa de gadgeturi si soarele sunt doar cativa dintre factorii care duc la imbatranirea prematura a pielii si a ochilor. Atentia pe care o acordam sanatatii noastre ne ajuta sa amanam putin ridurile si anumite afectiuni si sa imbatranim frumos.

semne imbatranire

Iata cateva exemple despre semnele imbatranirii care pot aparea prematur, daca nu avem grija de sanatatea noastra:

RIDURI SI PETE
Odata cu inaintarea in varsta, nivelul colagenului scade, ceea ce conduce la aparitia ridurilor. De asemenea, tot atunci pot sa apara pete maronii pe piele, in jurul ochilor sau chiar pe pleoape. Ridurile din jurul ochilor instalate prematur pot efectul expunerii la radiatiile ultraviolete. Acestea ne afecteaza puternic atat pielea, cat si ochii (corneea, cristalinul si retina).

Ce facem pentru a evita cat mai mult aparitia ridurilor si a petelor care ne vor trada varsta? Putem folosi creme care ofera protectie ridicata impotriva razelor UV si, deasemenea putem purta lentile care filtreaza selectiv lumina, protejandu-ne de radiatii si de lumina violet, daunatoare ochilor.

PRESBIOPIA
Stim cu totii ca pe masura ce imbatranim o sa avem nevoie de ochelari. Observam ca bunica are, mama are, tata la fel. Ne resemnam ca ni se va intampla si noua, dar cu toate astea ne intrebam de ce? Practic, pe masura ce inaintam in varsta, cristalinul isi pierde din elasticitate, iar capacitatatea de a vedea la apropiere scade. Ochii sunt mai putin capabili sa focuseze obiectele apropiate.

,,Presbiopia avanseaza mult mai lent daca optati sa purtati ochelari. Lentilele pe care eu le recomand sunt cele progresive, care au trei campuri vizuale, ce permit vederea la distanta, intermediara si de aproape, ca si cum ati avea 3 tipuri de lentile diferite in aceeasi pereche de ochelari. Aceste lentile sunt utile mai ales pentru persoanele care prezinta mai multe afectiuni oculare. Va ofera un confort vizual mare si nu va dau dureri de cap la trecerea de la un camp vizual la altul’’, spune dr. Horia Pirga, specialist oftalmolog Essilor.

ALBIREA PARULUI
Albirea parului este un alt semn al imbatranirii, care este destul de inestetic si care displace in special femeilor. Specialistii sustin ca albirea parului are drept principala cauza scaderea productiei unui pigment numit melanina, care este produs de organismul nostru. Pe langa acest factor natural al inaintarii in varsta, albirea parului poate fi cauzata si de stres.

Cum putem sa avem grija sa nu ne albeasca parul prematur? Sa respectam orele de somn, sa ne alegem diferite activitati care sa ne relaxeze mai mult si sa ne stresam mai putin. Practic, sa avem grija de noi si sa lasam imbatranirea naturala sa vina cand va fi momentul ei. E clar ca nu putem evita la nesfarsit semnele imbatranirii, dar putem sa avem grija de sanatatea noastra, astfel incat acestea sa nu apara prematur, la o varsta nepotrivita.

Ultimele comentarii
  1. Cristina
    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *