Obezitatea infantila – o problema ce poate fi impiedicata

Obezitatea infantila ingrijoreaza din ce in ce mai mult parintii si pediatri. Si are si de ce. Studiile arata ca obezitatea infantila este in crestere. Copii supraponderali reprezinta 34,8% din numarul total al copiilor.

Potrivit cercetatorilor, problema obezitatii provine de la doua situatii: dieta saraca si lipsa activitatii fizice. Copii si adolescentii isi petrec cele mai mult timp in fata ecranelor TV sau in fara calculatorului.

obezitate-infantila

Stilul de viata sanatos trebuie incurajat de la o varsta frageda, cu exemple si stimuli. Din momentul in care introduce alimente in alimentatia copilului, mama trebuie sa aiba grija pentru a oferi o varietate de nutrienti.
In cazul in care copilul nu gusta toate tipurile de alimente sanatoase pana la 2 ani, dupa acesta varsta devine mai dificil sa aiba obiceiuri alimentare corecte si sanatoase.

O alta preocupare trebuie sa existe pentru mama care alapteaza,. Aceasta trebuie sa fie atenta la dieta sa. Atunci cand mananci prea gras poti transmite grasimea copilului prin lapte.

Incurajeaza copilul la toate varstele sa manance sanatos. Ofera-i legume, cereale, fructe si lapte. Incerca sa eviti consumul de aplimente procesate.

Un copil care are exces de greutate poate avea probleme de sanatate, in prezenta si in viitor. Multi dintre copiii supraponderali sunt predispusi la diabet zaharat, colesterol cescut, hipertensiune arteriala, modificari ale ciclului menstrual si chiar accident vascular cerebral.

Pediatrii recomanda ca obezitatea sa fie prevenita. Grija pentru ce si cum mananca copilul tau tebuie sa existe inca dinante ca el sa acumuleze in greutate. In cazul in care obezitatea deja s-a instalat, ar trebui facuta o educatie nutritionala si o incurajare a activitatilor fizice.
Stimuleza consumul de energie al copilor. Invata copilul sa practice activitate zilnica moderata, cel putin 60 de minute pe zi.

Mici obiceiuri care pot reduce stilul de viata sedentar al copilului:
– folositi scarile in loc de lift;
– incurajeaza copilul sa te ajute cu treburile casnice care necesita activitate fizica, cum ar fi gradinaritul, spalatul vaselor, facutul patului;
– incurajeaza mersul pe jos sau cu bicicleta;
– incurajeaza si practica impreuna cu copilul jocuri de reccreere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *