Maseaua de minte – mituri si adevaruri

Maseaua de minte, numita si „maseaua de judecata”, este cea care isi face aparitia de cele mai multe ori in adolescenta.

Majoritatea oamenilor au 4 masele de minte: doua sus si doua jos, iar acestea apar intre 17 si 25 de ani. In unele cazuri poate lipsi una, doua, sau chiar toate.

In multe cazuri maselele de minte sunt luate ca motiv de ingrijorare, datorita morfologiei si pozitionarii lor.
Exista multe mituri in ceea ce priveste maseaua de minte. Alfa principalele informati despre maselele de minte, afla ce este mit si ce este adevar:

masea minte

1. Orice persoana are masele de minte
Mit – Nu toate persoanele au masele de minte. Aceasta nu inseamna ca nu sunt acolo, ci ca nu vor erupe pentru a iesi la suprafata.

2. Orice masea de minte trebuie scoasa
Mit – Maselele de minte nu trebuie scoase. Acest lucru este necesar doar datorita faptului ca acestea se pot caria usor. Este greu sa ajungi cu periuta in acel loc, iar aceasta poate favoriza cariile maselelor de minte.

Unele masele de minte dau dureri severe, care necesita ingrijire profesionala. Iar in unele cazuri, cresterea acestora, poate afecta ceilalti dinti. In unele cazuri maselele de minte trebuie eliminate.

3. Extragerea maselei de minte este mai usoara la pacientii tineri
Adevarat – Maselele de minte sunt mai usor de scos atunci cand pacientul este mai tanar, deoarece radacinile maselei nu sunt complet formate, tesutul din jurul maselei este mai moale, exista mai putine sanse de a provoca daune nervilor din zona.

La o varsta inaintata, extractia maselei de minte este mai dificila deoarece radacinile sunt mai mari, exista o mai mare implicare a nervului maxilarului.

4. Maseaua de minte este mai mare decat celelalte masele
Mit – Specialistii spun ca nu exista standard pentru molarul de minte. Marimea maselei de minte variaza de la o persoana la alta, maseaua poate avea radacini multiple, mai mari sau mai mici.

Extractia maselei de minte trebuie sa se faca cu grija de catre un profesionist, si necesita grija si dupa scoatere.
Extractia depinde de pozitia maselei si dimensiunea radacinilor. Cele mai multe extractii de masea de minte se fac sub anestezie locala.
La scurt timp dupa interventia chirurcicala este posibil sa ai umflaturi si discomfort, insa fac parte din procesul de vindecare normal. Pachetele de gheata pot ajuta la reducerea umflaturii, de asemenea pot ajuta si medicamentele prescrise de medicul sepcialist.

In general dupa extractia maselelor, regimul alimentar trebuie adaptat. Trebuie suspendat consumul de bauturi racoritoare carbogazoase, clatire viguroasa cu apa de gura si renuntarea la alimentele care ar putea perturba rana.

Acum ca stii principalele informatii despre maseaua de minte, nu este cazul sa te ingrijorezi, nu este „mare lucru”. Daca este nevoie de extractie, cauta un specialist si urmeaza instructiunile, pentru o extractie a maselei de minte cu rezultate bune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *