Herpes – cum previi si tratezi

Herpesul este o boala a carui virus te poate ataca din mai multe motive: de la trauma psihica, pana la tulburari menstruale, imunitate scazuta, stres si depresie. Conform studiilor, intre 80% si 90% din populatia lumii este afectata de acest virus.

Herpesul este o boala benigna cauzata de un virus extrem de contagios. De obicei herpesul afecteaza gura si buzele, si contagiunea se realizeaza prin contact direct, dar poate aparea si prin schimbul de obiecte, cum ar fi pahare, cesti, tacamuri si rujuri.

herpes

Cand leziunile apar pe organele genitale, contagiunea va fi aproape intotdeauna prin contac sexual, in acest caz, este un herpes tip 2, considerat boala sexuala. 

Aparitia herpeslui poate fi cauzata de mai multi factori cum ar fi: expunerea prelungita la soare, frig, febra, raceala, orice tulburare fizica si psihica, imunitate scazuta, stres si depresie, dereglari hormonale, cunsum excesiv de alcool.

Cauza herpesului este o infectie ce declanseaza boala. Orice persoana care este infectata cu virusul herpes este capabila sa transmita si altora. Partea proasta este ca odata ce ai virusul herpes, nu poti scapa de el. Daca banui ca ai un astfel de virus, cel mai bine este sa consulti un medic, si sa faci investigatii medicale pentru a descoperi ce fel de virus este.

Prevenirea herpesului
Pentru prevenirea herpesului ce afecteaza gura si buzele, evita contactul direct cu persoana infectata, nu impartasi obiecte cum ar fi: pahare, cani, tacamuri, rujuri. Pentru persoanele care au deja virusul herpes, este important sa pastreze intotdeauna gura hidratata si sa evite soarele, chiar daca nu exista nici un prejudiciu aparent, este necesar pentru a preveni aparitia leziunii.

Pentru prevenirea herpesului genital trebuie folosite prezervativele, de asemenea herpesul genital poate fi prevenit prin vaccin.

In ambele cazuri este important sa:

  • mentii o stare buna a sistemului imunitar;
  • fa miscare si mentine o alimentatie sanatoasa;
  • combate stresul;
  • dormi suficient;
  • ia suplimente alimentare, vitamine si minerale;
  • foloseste apa de gura.

Tratament herpes
Desi nu exista nici un leac pentru boala, unele proceduri ajuta la reducerea disconfortului cauzat de herpes. Vitamina C ajuta la scaderea timpului de leziune, insa nu ajuta la vindecare.

Este indicata vitamina C deoarece herpesul apare in momentele cand imunitatea este scazuta. Virusul se poate manifesta rar sau frecvent, in functie de sanatatea si imunitatea organismului tau.

Pentru atenuarea mancarimii si a senzatiei de usturime poti apela si la unguente antiseptice si cicatrizante. De asemena apa de gura si bicarbonatul de sodiu (clairea gurii) are efecte analgezice. Aceasta ajuta la ameliorarea durerii si senzatiei de mancarime provocate de herpes.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *