Copilul are 1-2 ani, ce fac daca nu vorbeste inca?

Abia astepti ca puiul tau sa spuna primele cuvinte, dar el se tot lasa asteptat. Are o problema sau doar este mai lenes? Iata care sunt etapele dezvoltarii copilului si cand este cazul sa te adresezi unui medic, ingrijorat de faptul ca nu vorbeste.

cand vorbeste copilul

Pana la varsta de trei luni, copilul tau stie exact ce semnificatie are fiecare intonatie pe care o folosesti. El diferentiaza glasul tau suav atunci cand il alinti de glasul tau atunci cand il certi. Pe masura ce copilul creste auzul i se dezvolta ajutandu-l in dezvoltarea limbajului. Incepe sa se intoarca atunci cand te aude vorbind si este din ce in ce mai atent.

Intre 4 si 6 luni cei mai multi copii incep sa gangureasca. Ei isi aleg silabele preferate, repetandu-le tot timpul. Uneori copilul da impresia ca supune primele cuvinte: „ma-ma-ma-ma”

7-12 luni – puiul tau incepe sa rosteasca primele cuvinte „mama”,”tata”, „papa”. Acum este momentul potrivit sa vorbesti cat mai mult cu el pentru a-l stimula. Povestea spusa inante de culcare nu trebuie sa lipseasca.

Pana la un an si jumatate copilul tau ar trebui sa stie cateva cuvinte, carora le cunoaste semnificatia. Vorbeste-i copilului cat mai des si cat mai expresiv. Numeste fiecare obiect pe care copilul il arata, foloseste in conversatie cuvinte simple si pronunta-le corect.

La varsta de 2 ani copilul tau trebuie sa stie in jur de 50-70 de cuvinte, pe care sa le foloseasca zi de zi si alte 200 de cuvinte carora sa le inteleaga sensul, chiar daca nu stie sa le pronunte. Este momentul cand trebuie sa ai mare grija la limbajul tau. Acum copilul invata foarte usor si nu vrei sa invete cuvinte urate.

Daca puiul tau are deja 2 ani si nu vorbeste, nu te speria. Exista si situatii cand copilul nu vorbeste pana la 2 ani, apoi dintr-o data incepe sa pronunte cuvinte si propozitii complicate.

Adreseaza-te medicului pediatru daca:

  • pana la 3 luni copilul nu reactioneaza la zgomote;
  • pana la 6 luni nu rade zgomotos;
  • pana la 8-9 luni nu foloseste sunete pentru a atrage atentia asupra a ceea ce doreste;
  • pana la 9-10 luni nu incepe sa gangureasca si nu raspunde cand isi aude rostit numele;
  • pana la 15 luni nu foloseste gesturi diferite pentru a arata ceea ce vrea;
  • pana la 21 de luni nu raspunde la indemnuri simple;
  • pana la 24 de luni nu foloseste 2-3 cuvinte legate.

sursa: revista Mami

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *