Chistul ovarian – cauze, simptome si tratamente

Am auzit cu toate despre chisturi ovariene. Cu toate acestea, exista multe intrebari in jurul subiectului.

Vestea buna este ca un chis ovarian nu inseamna intotdeauna ceva grav. Este important sa cunosti diferentele dintre anumite chisturi ovariene, simptomele si tratamentele pentru fiecare caz.

Chisturile ovariene sunt de mai multe tipuri:
– functional, care este fiziologic;
– chisturi legate de schimbarile hormonale. Acestea sunt in general benigne;
– chisturi complexe, care pot fi benigne sau nu.

chist ovarian

Ginecologii explica faptul ca aproximativ 40 % dintre femei pot avea asemenea chisturi de-a lungul vietii. O intrebare comuna este daca aceasta problema apare odata cu varsta.
Chisturile legate de schimbarile hormonale apar la femeile fertile adesea in adolescenta sau la pre-menopauza.
Chisturile complexe variaza. Acestea pot aparea la orice varsta, dar se crede ca ne dam seama de existenta lor dupa varsta de 30 de ani.

Simptome chist ovarian
Chisturile ovariene care nu sunt insotite de schimbari hormonale dau simptome dificile: durere la nivelul abdomenului inferior, crampe musculare.
In cazul chisturilor datorate hormonilor, menstruatia neregulata este cel mai fecvent semn. Dar pot aparea si acneea, cresterea in grutate.

Cand trebuie sa ceri ajutor unui medic?
Ginecologii ne sfatuiesc ca indata ce observam modificari menstruale sau durere, sa mergem la doctor.

De asemena trebuie sa te prezinti la medic daca ai inceput sa iti pierzi pofta de mancare si sa pierzi in greutate neintentionat, pe o perioada mai mare de 2 saptamani.

Tratament chist ovarian
Tratamentul petru chist ovarian variaza in functie de cauza. Uneori se apeleaza la contraceptive, alteori la interventii chirurgicale.

Este o problema grava?
Chisturile ovariene nu reprezinta neaparat o problema grava de sanatate. In funtie de cauza, evolutie, tulburari hormonale si alte boli, acestea pot duce si la infertilitate. De aceea, este bine sa mergi la timp la medic. Totul se poate trata. Nu vorbim despre cancer, insa pot fi cazuri…

Potrivit ginecologilor, nu exista nici o modalitate de a preveni chisturile ovariene. Dar, mersul frecvent la ginecolog este foarte important. Asigura-te ca mergi regulat la ginecolog, discuta despre problemele tale, si astfel poti preveni chisturile ovariene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *