Ce este lumina albastra si cum ne afecteaza ea

Descoperim lumea din jurul nostru cu ajutorul simturilor, iar unul dintre ele este vazul. Ochii nostri sunt sensibili la anumite portiuni din spectrul de lumina, atat la cele vizibile, cum este, de exemplu, lumina albastra, cat si la cele invizibile, precum radiatiile ultraviolete. Din acest motiv, medicii oftalmologi recomanda sa ne protejam permanent ochii.

lumina albastra

In urma experimentelor, cercetatorii au descoperit ca exista doua tipuri de lumina albastra. Iata care sunt acestea:

Lumina albastru-turcoaz
Lumina albastru-turcoaz este benefica ochilor pentru ca ne ajuta sa distingem formele si culorile. Totodata, specialistii au demonstrat si faptul ca lumina turcoaz ne mentine treaza atentia, ajutandu-ne sa memoram mai usor informatiile. In acelasi timp, acest tip de lumina are efect terapeutic, intrucat ea contribuie la reglarea ceasului biologic al somnului.

Lumina albastru-violet
Cea de-a doua, lumina albastru-violet, este responsabila pentru degradarea sanatatii ochilor. Pana la aparitia surselor artificiale de iluminat, soarele a fost principala sursa care emitea acest tip de lumina violet. In prezent, ea este emisa de majoritatea gadgeturilor moderne pe care le folosim, fie ca ne referim la TV, laptop, tableta sau smartphone.

De asemenea, becurile LED emit si ele lumina albastru-violet, care, pe langa faptul ca ne afecteaza vederea, ne poate afecta si somnul. O echipa de cercetatori din SUA au conceput o lampa de iluminat care nu emite lumina violet si pe care au conceput-o special pentru proaspetele mamici, dupa ce au aflat ca lumina albastra se afla printre factorii care conduc la aparitia depresiei postnatale. Acest tip de depresie afecteaza aproximativ 10-15% dintre femeile care au nascut.

Afectiunile oculare provocate de expunerea indelungata la lumina violet se manifesta intai prin roseata ochilor, dureri de cap, oboseala, iritatii ale ochilor, dureri ale gatului, vedere incetosata, senzatii de mancarime. Toate acestea duc la formarea degenerescentei maculare.

,,Persoanele afectate de degenerescenta maculara au probleme atat la citit, cat si la condusul autovehiculelor, pentru ca le este afectata vederea centrala, cea responsabila pentru distingerea detaliilor. Aceasta boala poate fi prevenita cu ajutorul unor lentile special create pentru a proteja ochii de efectele daunatoare ale luminii albastre”, spune dr. Horia Pirga, specialist oftalmolog Essilor.

Ce inseamna lumina albastra pentru ochii nostri – degenerescenta maculara
Este o afectiune a maculei, una dintre componentele retinei care, in timp, duce la orbire.
Desi acest tip de boala este principala cauza de pierdere a vederii la pacientii inaintati in varsta, copii sub 10 ani si persoanele sub 45 de ani risca sa fie afectate in egala masura, din cauza expunerii la lumina albastru-violet. Degenerescenta maculara se manifesta prin vedere incetosata, intunecarea centrului vederii, vedere deformata, intrerupta sau in linii curbe.

Medicii oftalmologi recomanda pacientilor sa poarte lentile preventive din cauza faptului ca, momentan, nu exista niciun remediu pentru tratarea acestei afectiuni.
Intotdeauna este mult mai bine sa prevenim decat sa ajungem la medic din nevoia de a ne trata. Asa ca, dragilor, haideti sa avem grija de ,,oglinda sufletului nostru”, ochii. 🙂

sursa foto: foxchasefamilyeyecare.com

Ultimele comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *