Care sunt cauzele durerilor de sani

Durerea de sani este deranjanta si de asemenea iti provoaca ingrijorare. Multe femei se intraba daca durerea la san semnaleaza o problema grava. In cele mai multe cazuri, aceasta nu este nimic grav. Ea poate fi provocata de motive comune.

durere sani

Care sunt cauzele comune ce provoaca durere la sani.

1. Menstruatia
De-a lungul a 28 de zile, corpul unei femei trece prin mai multe schimbari. In primele 14 zile (prima faza a ciclului menstrual) este perioada de pregatire pentru ovulatie, odata cu ea creste nivelul de estrogen. Acest hormon este reposponsabil pentru sanatatea femeii. In urmatoarele 14 zile (a doua faza a ciclului menstrual), peretele uterului incepe sa se ingroase, ca si cum ar pregati un posibil pat pentru copil. In aceasta a doua etapa se constata o scadere a nivelului de estrogen si creste progesteronul. Aceasta schimbare poate provoca o serie de simptome, inclusiv dureri de sani.

La finanul celor 28 de zile, apare menstruatia, cauzand o alta scadere de hormoni, iar durerile de sani pot fi simtite mai intens.

2. Exercitiile fizice
Exercitiile fizice nu provoaca dureri de sani, insa pot provoca dureri ale muschilor pectorali, care sunt in spatele sanilor, si datorita locatiei sunt confundati cu sanii. In aceste cazuri poti folosi un anti-inflamator pentru atenuarea durerilor.

3. Dieta saraca
Un regim alimentar sarac poate provoca acumularea radicalilor liberi si crea un dezechilibru de acizi grasi in celule, acestea afectand sensibilitatea tesutului mamar, provocand dureri de sani.
Evita astfel de dureri de sani, urmand o dieta sanatoasa.

4. Chisturi la sani
Specialistii spun ca cele mai multe chisturi nu provoaca durere. Cu toate acestea, unele chisturi, crescute in dimensiune, din anumite motive, nu foarte bine cunoscute incep sa devina dureroase.
In unele din aceste cazuri se poate recurge la scoaterea chistului.

5. Sarcina
In timpul sarcinii, corpul femeii sufera o multime de schimbari hormonale. In timpul sarcinii, sanii se maresc, retin lichide, iar sensibilitatea lor este crescuta. Este normal pentru femeile insarcinate ca in primul semestru sa resimta un anume discomfort in zona sanilor. De asemenea, discomfort va fi simtit si aproape de nastere cand organismul se pregateste sa produca priumul lapte.
In cazurile in care se remarca o durere puternica la sani si nu doar un discomfort este recomandat sa va adresati medicului specialist.

Durerile la san pot fi provocate in unele cazuri de stres emotional, sau utilizarea anumitor medicamente, cum ar fi antidepresivele. De asemenea o oarecare durere poate fi provocata si de marimea sanilor.

Rareori durerile la san sunt asociate cu cancerul. Renunta la stres si ingrijorare, relaxeaza-te si durerea sanilor poate disparea.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *