Beneficiile consumului de avocado

Fructele de avocado sunt printre cele mai sanatoase alimente de pe planeta. Ele contin peste 25 de substante nutritive vitale precum vitamine (A, B, C, E, si K) si minerale cum ar fi cupru, potasiu, fier, magneziu si fosfor.
Mai mult de atat, ele contin, proteine esentiale, fibre si fitochimicale benefice, cum ar fi glutation, luteina si beta-sitosterol.beneficii- avocado

Avocado contine:

– gasimi sanatoase: grasimi mononesaturate care reduc nivelul de colesterol rau si scad riscul de accident vascular.

– proteine: in medie, un avocado contine 4 grame de proteine, care reprezinta mult mai mult decat cantitatea continuta de alte fructe.

– zahar: cantitatea de zahar din avocado este scazuta in comparatie cu alte fructe. Un avocado contine aproximativ 0.2 g de zahar.

– vitamine si minerale: avocado este o sursa excelenta de potasiu (contine mai mult potasiu decat bananele). In plus avocado este bogat in vitamina K, comlexul de viatamine B, vitamina C si vitamina E.

– fibre dietetice: un avocado mediu contine 11 grame de fibre, care inseamna aproape jumatate din doza zilnica recomandata.

Expertii recomanda un consum moderat de avocado deoarece contine o multime de calorii, iar in cazul unui consum prea mare poti lua in grutate.
1oo g avocado contine 190 de calorii. Un avocado de marime medie contine circa 22 g grasime, adica 34% din cantitatea zilnica recomandata.

Beneficiile fructului de avocado:

In afara faptului ca este o exclenta sursa de fibre si vitamine, cercetarile sugereaza ca ar exista o serie de alte beneficii asociate fructului:

– protejeaza impotriva bolilor cardiovasculare;
– ajuta la controlul greutatii corporale;
– protejeaza impotriva cancerului datorita proprietatilor sale antioxidante;
– protejeaza impotriva hepatite si cirozei;
– contribuie la reducerea colesteroului rau din oraganism;
– protejeaza inima si sustin activitatea cardiaca datorita acidului folic, esential pentru o inima sanatoasa;
– continutul bogat in potasiu regleaza hipertensiunea arteriala;
– imbunatateste vederea datorita betacarotenui continut;
– reduce riscul de accident vascular cerebral;
– intarzie procesul de imbatranire a organismului datorita antioxidantilor din compozitie;
– ajuta la infrumusetare: o piele si un par frumos;
– ajuta la dezvoltarea tesutului muscular si nu la dezvoltarea tesutului gras;
– accelereaza metabolismul datorita complexului de vitamine B;
– ajuta la absorbtia rapida a fosforului si calciului datorita continutului de vitamina D.

Avocado poate fi folosit in bucatarie la prepararea diverselor salate, deserturi, shakeuri si dresinguri. Datorita continutului sau ridicat in grasimi, avocado poate fi folosit ca substituent de carne in sandvisuri si salate.

ulei avocadoAvocado este folosit si ca materie prima in cosmetica, pentru: creme hidratante, antirid, antiimbatranire. Avocado contine vitamina A, care curata pielea lasand-o frumoasa si stralucitoare. Uleiul din samburi de avocado este indicat pentru ingrijirea parului, lasandu-l sanatos si stralucitor,  la hidatarea pielii uscate dar si ca protectie solara.

Atentie! Consumul mare poate contrabalansa beneficiile, incarcand cu grasime ficatul, si ducand la cresterea in grutate. De asemnea consumul regulate de avocado poate schimba si ritmul de absorbtie al anumitor medicamente, de aceea este recomandat sa consulti un medic.

Citeste si despre beneficiile semintelor de in

Ultimele comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *