Alimentatia copilul in diferite etape ale vietii

Copilul meu nu mananca, ce sa fac?

Refuzul de a manca este frecvent, mai ales in al doilea an de viata al copilului, dar nu iti face griji, nu este o problema.

Principalele preocupari ale parintilor cu copii sunt legate de produsele alimentare si de sanatatea lor. Acestea doua fiind intrinsec legate.

Exista o multime de parinti care dispera atunci cand vad ca al lor copil nu este interesat de mancare, temandu-se ca acest lucru este semul unei proleme de sanatate. Cu toate acestea, lipsa poftei de mancare nu ar trebui sa fie un motiv de ingrijorare. De obicei lipsa poftei de mancare coincide cu momentul cand copilul creste.

Pentru a intelege acest lucru, este esential ca parintii sa stie cum ar trebui hranit copilul in diferite etape ale vietii:

0 – 6 luni – Alaptare exclusivacopil pana la 6 luni

Specialistii recomanda ca pana la 6 luni copilul sa fie alimentat exclusiv prin alaptare, si mai apoi introdusa treptat o alimentatie sanatoasa.

Alaptarea permite copilului sa incerce diferite experiente senzoriale. Exista o mare variatie de gust la lapte in functie de dieta mamei – acest luru fiind crucial pe viitor in accesptareea de catre copil a anumitor alimente. Deci este important ca mama sa aiba o dieta sanatoasa.

de la 6 luni – Alimentatie complementaracopil 6 luni

Din a 6 luna de viata a copilului ar trebui sa se introduca alimente complementare, mentinand totusi alaptarea pana la varsta de 2 ani.
Fructele proaspete, de preferinta sub forma de terci, ar trebui sa se ofere la acesta vasrsta. Este indicat sa se evite sucurile naturale.

Prima masa principala ar trebui sa se ofere in luna a sasea, la pranz sau la cina, aceasta fiind completata de masa cu lapte matern pana cand copilul da semne ca este satul. A doua masa trebuie introdusa in luna a saptea de viata.

Nu exista restrictii privind introducerea concomitenta a diferite produse alimentare. O masa trebuie sa contina cel putin un aliment din grupele: cereale, legume, carne, ou , fructe.

Mancarea copilului trebuie sa fie bine pasata, fara a fi cernuta, pentru a nu retine din fibre.

Intre 6 si 11 luni, copilul alaptat va avea trei mese pe zi de lapte, cu completare (doua mese principale si un fruct)

In jur de 8-9 luni copilul poate sa inceapa sa primeasca din mancarea familiei. In primele zile va ve-ti lovi probabil de un refuz, este normal. Se recomanda introducerea mancarii normale, sanatoase in alimentatia copilului in cantitati mici, intre 1 si 2 lingurite, si apoi cresterea treptata a volumului.

dupa 12 luni de viata – Introducerea de noi alimentecopil 12 luni

Conform specialistilor dupa 12 luni de viata copilul trebuie sa aibe trei mese pe zi cu doua gustari si fructe.
Trebuie sa eviti alimentele procesate, bauturile racoritoare, cafeaua, unele ceaiuri si carnatii.

Este important de retinu ca introducerea de noi alimente, este o noutate pentru copil, prin urmare poate fi dificil. Ai nevoie de rabdare si balandete, precum si cuvinte linistitoare care iti vor ajuta eforturile.Fiecare copil este unic, are nevoie de timp pentru a se adapta la noul aliment, precum si preferinte. Fiecare copil este unic, are nevoie de timp pentru a se adapta la noul aliment, precum si preferinte.

In cultura nostra, a manca bine, insemna a manca mult. Dincolo de aceasta idee falsa, mancarea multa nu il face mai rezistent la boli. Atitudinea ta excesiva de control poate duce la obiceiul copilului de aconsuma porti voluminoase, mai mut decat este necesar si alimente bogate in calorii.

1-2 ani – Intelegerea refuzului alimentarcopil 2 ani

Alaptarea trebuie sa continue si in aceasra perioada. Mesele trebuie sa fie similare cu cele de adulti, dar trebuie evitate aliemntele procesate, bogate in grasimi, zahar si sare. Ar trebui consumate toate tipurile de carne si un consum activ de fructe si legume.

Din primul an de viata, copilul trebuie sa fie incurajat sa ia initiativa alegerii alimentelor si cum sa le manance. Parintii trebuie sa ofere portii de alimente variate, sanatoase si adecvate, si sa permita apoi copilului cat de mut sa manance. Mesele trebuie luate la masa, sau in scaunul copilului, impreuna cu familia, intr-un mediu linisti si placut, fara conectare la TV sau alte distractii. Acestia sunt factori care asigura satisactie pentru a manca.

Plangerile cu privire la refuzul de a manca sunt foarte frecvente in al doilea an de viata, atunci cand rata de crestere a copilului scade, comparativ cu primul an de viata, prin urmare, i se reduce nevoia si pofta de mancare.

In aceasta perioada trebuie sa incurajati copilul sa manance o mare varietate de alimente, cu gusturi diferite, culori, consistente si texturi, prin exploatarea curiozitatii si fanteziei lor.

Se estimeaza ca este nevoie de circa 8 expuneri dintr-un nou aliment inainte de acceptarea deplina. Este important ca mama sa fie linistita in acest stadiu, si sa se astepte la refuzuri. Rabdarea, creativitatea si perseverenta sunt principalele instrumente. Parintii nu trebuie sa forteze copilul. De asemena, nu trebuie sa recompensati cu alimente suplimentare.

Obieiurile alimentare si modelele familiei joaca un rol fundamental in comportamentul de hranire al copilului. Este important ca toata lumea din casa sa se uneasca in scopul de a furniza cele mai placute momente la masa.
Mai mult de atat. Refuzul unui aliment nu trebuie sa fie un motiv de disperare.

Ultimele comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *