3 gadgeturi moderne care ne afecteaza vederea

Traim in secolul in care suntem bombardati de informatie din toate partile, iar tehnologia avanseaza rapid. Gadgeturile sunt, la ora actuala, indispensabile pentru stilul nostru de viata. Ele ne dau mai usor acces la informatie, dar, din pacate, tot ele ne tin cu ochii fixati in ecranul luminos care, de multe ori, ne afecteaza vederea.

Specialistii spun ca exista doua tipuri de lumina albastra, cea turcoaz, care este benefica ochilor pentru ca ne ajuta sa distingem formele si culorile, si cea albastru-violet, care dauneaza vederii.
Lumina albastru-violet emisa de majoritatea dispozitivele moderne pe care le folosim poate duce la o afectiune numita degenerescenta maculara, o deteriorare a zonei centrale a retinei, care se manifesta prin vedere incetosata si distorsionata a liniilor drepte. In timp, aceasta poate cauza, in cazuri extreme, orbirea. Pentru degenerescenta maculara nu s-a descoperit inca un tratament, de aceea credem ca e mai bine sa previi decat sa tratezi.

gadgeturi care afecteaza vederea

Iata un top 3 al gadgeturilor care ne afecteaza vederea din cauza luminii albastre-violet:

1. Smartphone-urile
Telefoanele smartphone au ecrane mari, care folosesc preponderent lumina albastra. Utilizarea acestora dauneaza pozitiei corpului, auzului, cat si vazului. Concentrarea pentru o perioada indelungata de timp asupra unui obiect mic poate cauza senzatia de usturime si poate duce la aparitia de inflamatii sau infectii. In cazul utilizarii mobilului, distanta dintre ochi si ecran este mult mai mica decat in situatia lecturarii unei carti. Oamenii observa acest aspect doar in momentul in care citesc o carte sau un ziar, insa, cu timpul, persoanele care sunt cu ochii toata ziua pe telefonul mobil pot avea probleme serioase cu vederea. Statisticile arata ca, in prezent, 68% dintre europeni detin un telefon cu acces la Internet, dintre care 44% folosesc un smartphone.

2. Laptopurile
Oamenii care petrec multe ore in fata calculatorului risca sa aiba ochi uscati, obositi, privirea incetosata, dureri de cap sau sensibilitate la lumina. Computerul iti solicita foarte mult vederea pentru ca imaginea nu este atat de clara pe cat pare. Astfel, ochiul se concentreaza mai greu pentru a putea vedea imaginile de pe monitorul computerului. Cercetatorii de la Institutul Optimetric din Chicago au descoperit ca 10 milioane de americani au probleme cu ochii din cauza calculatorului.

3. Tabletele
Sunt in voga acum pentru ca sunt usoare, usor de folosit si de transportat, doar ca si acestea au un display pe baza de LED, care emite lumina albastra, daunatoare ochilor. Studiile arata ca 50.9% dintre europenii cu acces la Internet folosesc o tableta pentru a sta online si petrec, in medie, 9.3 ore pe saptamana conectati la Internet de pe tableta. 

Cu toate ca nu ne vom putea lipsi de ustensilele moderne de navigare pe internet, putem incerca sa prevenim imbolnavirea ochilor. Specialistii ne recomanda ca, la fiecare 20 minute de utilizare a calculatorului, sa focalizam un punct indepartat pentru minimum 20 secunde, iar mai apoi unul apropiat, pentru alte 15-20 secunde. De asemenea, ajustarea luminii monitorului poate fi o solutie temporara, insa, medicii oftalmologi ne recomanda sa apelam mai degraba la niste lentile preventive, create special pentru protectia impotriva luminii albastre-violet.

,,Este important modul in care avem grija de sanatatea noastra si e necesar sa invatam sa prevenim, in masura in care este posibil. Oboseala oculara este una dintre bolile secolului, pe care, din pacate, nu avem cum sa o evitam pentru ca din ce in ce mai multe joburi sunt legate de un calculator, insa bolile oculare pot fi prevenite. Unul dintre cei mai nocivi factori care provoaca afectiuni la nivelul ochilor este lumina albastru-violet, emisa de LED-uri si de majoritatea gadget-urilor. Recomandarea ar fi folosirea unor lentilelor create special pentru a nu permite luminii albastru-violet sa patrunda si sa afecteze macula”, spune dr. Horia Pirga, specialist oftalmolog Essilor.

Ultimele comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *