Femei de succes: Lady GaGa

lady gaga mica Lady Gaga, pe numele sau real Joanne Stefani Germanotta, s-a nascut pe 28 martie 1986 in New York. Inca de mica, ea a aratat o puternica pasiune pentru muzica. Obisnuia sa foloseasca minicasetofonul sau pentru a inregistra piese ale lui Michael Jackson, Cyndi Lauper, Rolling Stones sau Beatles. La varsta de 4 ani, a invatat sa cante singura la pian, dupa ureche. In adolescenta, a scris primul ei cantec, pe care l-a si interepretat, pentru prima data, la o sesiune “open mic” intr-un club din New York alaturi de o trupa formata de ea.

Cariera muzicala a lui Lady Gaga a inceput odata cu concertele sustinute impreuna cu trupa sa, pe scena unui club din Lower East Side, in New York. Doreste sa incerce ceva diferit si unic; pune in scena, pe langa exhibitionismul si talentul sau muzical, adevarate piese de teatru. “Toata lumea a zis acelasi lucru si anume ca e foarte plictisitor. Am vrut sa fac ceva nou si original”, a declarat Gaga in timpul unui interviu.

Dupa destramarea trupei sale, Lady Gaga a lucrat cu producatorul musical Rob Fusari, care era in cautarea unei voci feminine, pentru o noua formatie. Impreuna au compus piese electronice ce au fost trimise la “mai marii” industriei musicale. La varsta de 19 ani, Gaga a semnat un contract cu casa de discuri Def Jam Records, insa a fost abandonat 3 luni mai tarziu. Cu toate acestea, dezamagirea de moment nu a oprit-o in incercarea sa de a reusi.

lady gaga lady stirlightLady Stirlight a fost cea care a ajutat-o sa-si modeleze personalitatea scenica. Impreuna au pus bazele “Ultimate Rockshow Burlesque Pop”, atragand atentia datorita tributului adus anilor ’70. Au fost invitate sa cante la festivalul de muzica Lollapalooza 2007, unde au primit comentarii pozitive. In aceeasi perioada,  Lady Gaga a continuat seria concertelor locale, si incepe sa adune din ce in ce mai multi admiratori.

In 2007, semneaza cu Streamline Records (parte a Interscop Records) cu ajutorul lui Vincent Herbert, dupa ce Fusari i-a trimis cateva piese ale artistei. Aici incepe sa-si puna evidenta abilitatile de compozitor, scriind piese pentru alti artisti ai casei de discuri. Producator la Interscope Records, Jimmy Iovine ii ofera un contract important cu casa de productie a lui Akon. El este si cel care ii recunoaste cu adevarat talentulul ei vocal. Alaturi de producatorul RedOne, Lady Gaga realizeaza piesa “Boys boys boys”, iar creativitatea atinge conte maxime; adevaratul debut avea sa si-l faca curand. Urmeaza piese precum “Beautiful Dirty Rich”, “Dirty Ice Cream” sau “Disco Heaven”. Desi combina mai multe stiluri, de la urban la ritmuri retro dance, pentru albumul de debut pastreaza in continuare si linia rock’n’roll-ului.

lady gaga

In cele din urma munca artistei da roade, atunci cand lanseaza primul album de studio intitulat “The Fame”. Primul album Lady Gaga a fost lansat in SUA pe 18 agusut 2008. Din piesele de pe album, “Just Dance” a fost aleasa ca single. Piesa a ajuns pe locul 2 in “Billboard Hot Dance Airplay” si “Billboard Hot Dance Club Play”. Pentru cel de-al doilea single, GaGa a ales “Poker Face”, piesa ce contine un sample din “Ma Baker” a lui Boney M. “The Fame” s-a vandut in peste 12 milioane de exemplare in intreaga lume, si a fost nominalizat la a 52-a editie a premiilor Grammy la 6 categorii, inclusiv pentru albumul anului. A castigat premiul pentru cel mai bun album electronic/dance al anului, si pentru cea mai buna piesa dance, cu single-ul “Poker Face”.Aflata in plina ascensiune, Lady Gaga merge intr-un turnet mondial de promovare a albumui, reinregistrat intr-o versiune imbunatatita.

lady gaga ochelari tigari

In 2009, urmeaza al doilea album, intitulat “The Fame Monster” promovat cu ajutorul single-ului “Bad Romance”, care a dominat topurile in multe tari precum SUA, Australia sau Marea Britanie. Ideile sale si modul excentric in care acestea erau expuse, incep sa influenteze lumea muzicii, mai ales dupa lansarea piesei “Telephone”, alaturi de Beyonce. In videclipul piesei, Lady Gaga poarta o pereche de ochelari confectionati din tigari aprinse. Videoclipurile sale incep sa devina din ce in ce mai controversate, odata cu “Alejandro”. Liga Catolica a atacat-o dur pentru blasfemie, dar Gaga a reusit sa se eschiveze de toate criticile, castigand milioane de vizualizari pe YouTube. Lady Gaga a impresionat intreaga lume atunci cand a cantat, la deschiderea Premiilor Grammy, in duet cu Elton John, un mix intre piesele “Speechless” si “Your song”. Personalitatea sa scenica, a facut-o un participant important la aproape toate evenimentele importante din acel an. Gaga a recunoscut ca i s-a cerut sa deschida turneul “This is it” al lui Michael Jackson, inainte ca legenarul cantaret pop sa moara.

lady gaga 2

In 2011 lanseza cel de-al treilea album, intitulat “Born This Way”, album care s-a dovedit a fi, iarasi, un succes. Piesa, care poarta si numele albumului,  a fost laudat si criticat in acelasi timp; artista a primit acuzatii pentru faptul ca ar fi copiat stilul Madonnei. Cu toate acestea, Lady Gaga a interpretat piesa live, pentru prima data, la cea de-a 53-a editie a Premiilor Grammy, atunci cand a aparut in celebra coaja de out gigant. Ocupand primul loc in topul “Billboard Hot100”, piesa “Born This Way” a fost considerata un imn al homosexualilor. Albumul “Born This Way” s-a vandut in peste 3 milioane de exemplare, in format digital, in SUA. 1 milion de exemplare s-au vandut in prima saptamana. Albumul a dominat topurile muzicale din peste 20 de tari din intreaga lume.

Citeste si despre viata lui Marilyn Monroe si Coco Chanel

Discografie Lady Gaga

The Fame (album | data lansare: 18 august 2008)

Lady Gaga the fame album

 

 

 

 

 

 

 

The Fame Monster (album | data lansare: 23 noiembrie 2009)

Lady Gaga the fame monster album

 

 

 

 

 

 

 

BornThis Way (album | data lansare: 23 mai 2011)

Lady Gaga burn this way album

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *