Femei celebre: Coco Chanel – Prima femeie care si-a taiat parul scurt

Nascuta saraca, Coco Chanel a incercat cu disperare sa-si ascunda originile. Pe numele sau adevarat Gabrielle Bonheur Chanel, celebra stilista s-a nascut la 19 august 1883, la Saumur, oras vestit pentru scoala sa de cavalerie. Este a doua fiica a negustorului de maruntisuri Albert Chanel, si a croitoresei Jeanne Devolle.
Dupa ce mama ei se stinge din viata, la varsta de 33 de ani, Coco, dupa cum o alinta tatal, este incredintata orfelinatului din Obazine (intre 1895-1900). Aceeasi soarta o asteapta si pe sora sa, Julia. Fiindca nu alege calea monahala, cand implineste 18 ani este data in grija calugaritelor de la Moulins, care o invata meseria de croitoreasa. Dupa o scurta experienta de vanzatoare intr-un magazin de galanterie, isi face debutul pe o scena de cafe concert, cu riscul de a fi catalogata femeie usoara. In ciuda unei prestatii modeste, devine repede preferata regimentului de cavalerie.

Il cunoaste pe Etienne Balsan – primul barbat din viata ei – un “gentleman” bogat, care o invita sa locuiasca la castelul din Royallieu. Timp de un an invata cateva dintre secretele inaltei societati, care o plictisesc. Are 18 ani si nu se simte in largul sau nicaieri. Incepe sa-si coasa singura rochii si sa-si confectioneze palarii pentru a merge la curse, unde lumea mondena isi etaleaza toaletele. Se face repede remarcata. Dupa ce se desparte de Balsan, pe care, de altfel, nu l-a iubit niciodata, se indragosteste de Arthur Capel, zis “Boy”, un englez cu un trecut misterios. Unii spun ca ar fi fost fiul natural al bancherului Pereire si ca a facut avere din transporturi de carbuni.
Legatura cu “Boy” dureaza 9 ani, care, desi o iubeste se insoara cu o englezoaica vaduva, al carei singur merit era titlulde baron al tatalui. In anul 1919, de Craciun, barbatul vietii ei sfarseste intr-un tragic accident de circulatie. “Am pierdut tot prin pierderea lui Capel”, avea sa spuna Chanel, 50 de ani mai tarziu. “Boy” ii luase in serios veleitatile de creatoare si ii finantase deschiderea primului butic de modista – “Chanel Modes” – pe strada Cambon nr 21, din Paris. Ajutata de el, in anul 1914 isi realizeaza primele modele. Imbraca frumoasele refugiate din Deauville. Elibereaza corpul si creeaza “noua silueta”, care ii va aduce reputatie. Toate femeile isi dau silinta sa fie slabe precum Chanel,care isi taie pletele, pentru ca o “deranjeaza”, si devine prima femeie din lume cu parul scurt.

Trei ani mai tarziu, are deja 300 de lucratoare si reuseste sa inapoieze toti banii lui “Boy”, pentru a scapa de statutul de femeie intretinuta. Totul este pregatit pentru un viitor stralucit, insa solitar. Este introdusa in cercurile din inalta societate de catre frumoasa poloneza Misia Sert, despre care avea sa spuna: “Necazul altuia o atrage precum parfumul atrage albina”. Ea ii simte geniul si ii deschide portile lumii mondene.

Chanel domneste in Paris intre anii 1920-1939. In anii ’30, este curtata de Hollywood. Inventeaza costumul de sport, bijuteriile false, poseta petrecuta de pe umar pe soldul opus. La vremea cand Parisul vibreaza de sunetul nostalgic al viorilor tiganesti ce insotesc noptile albe ale emigrantilor rusi, isi imparte viata cu marele duce Dimitri, varul tarului asasinat, pe care il instaleaza in vila sa. Aur, broderii si zibeline incep sa-i intre in ateliere.

Desi ii considera demni de mila pe printii de sange nobil, in viata lui Coco intra si ducele de Westminster, pe care il cunoaste la Monte Carlo. Isi doreste foarte mult sa se marite cu el, dar destinul nu-i permite sa depaseasca statutul de eterna logodnica.
Singurii sai prieteni adevarati sunt artistii: Cocteau, Picasso, Darius Milaud, Serge Lifar, Deaghilev, caruia ii plateste inmormantarea, la Venetia – Stravinski, pe care il finanteaza fara sa-i spuna.

Incepand din anul 1934, se anunta vremuri grele pentru Chanel. Lucratoarele sale intra in greva, iar creatoarea de moda de origine italiana, Elsa Schiaparelli, o concureaza serios. Dupa ce se bate sa-si recupereze coroana, in anul 1939, la putin timp dupa declaratia de razboi, isi concediaza personalul si isi inchide afacerea din strada Cambon. Se autoizoleaza la Ritz, in timp ce intretine o legatura cu ofiterul german Hans Gunther von D., caruia ii plac femeile frumoase si viata usoara. Din cauza acestei relatii, la incheierea celui de-al doilea razboi mondial este arestata. Este eliberata cateva ore mai tarziu, dar va ramane un mister cine a intervenit pentru ea. Se alege cu o proasta reputatie si este exilata in Elvetia. Ii vor fi necesari niste ani pentru a reveni in atentia publicului.

In anul 1953, la 70 de ani, isi pregateste intoarcerea in strada Cambon. Prima colectie este ratata. Presa este foarte aspra cu stilista, acuzata de antisemitism si homofobie in timpul raboiului (desi unii sustin ca ar fi fost bisexuala). O apara numai revista “Elle” si repurteaza un mare succes in randul cumparatorilor americani. Hainele ei simple sunt preferate de femeile moderne. A ramas un adevarat simbol taiorul Channel roz – patat cu sange – purtat de Jackie Kenedy, in timpul atentatului de la Dallas, din anul 1963.Copiat, plagiat, stilul Chanel a fost catalogat drept un fenomen. Insa, “adevaratele reusite sunt fatale”, se plange stilista, a carei existenta a pendulat intre stralucirea succesului si suspinul destinului solitar. Darza, nu s-a dat niciodata batuta. A lucrat ca o albina pana in ultima clipa a vietii, intrerupta brusc la 10 ianuarie 1971.

sursa: Femei celebre. Mica enciclopedie (Ed. Allfa, 2008)

Ultimele comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *