Cum sa fii un bun lider

Abilitatile de leadership pot fi dezvoltate si rafinate. Multi cred sunt „nascuti pentru a conduce” sau sunt „lideri inascuti”. Psihologii spun ca exista o multime de lucruri care influenteza modalitatea de a conduce a unui individ. De asemena ei sustin ca leadershipul pot fi dezvoltat si perfectinat de fiecare om, nu este o abilitate innascuta.

lider

Fiecare persoana are capacitatea de a invata comportamente noi, astfel incat sa devina un bun lider.

Un lider trebuie sa fie organizat, dispus sa-si asculte echipa, sa actioneze pentru a servi echipa si sa o sustina. Mai mult de atat, pentru a fi un bun lider, trebuie sa fii maleabil, sa lucrezi in echipa si sa iti arati recunostinta.
Iata ce trebuie sa faci pentru a deveni un bun lider.

1. Fii prezent – lucreaza in echipa
Unul din lucrurile care ii motiveaza si ii inspira pe oameni este sa vada ca leaderul munceste cot la cot cu ei.

2. Demonstreaza-ti recunostinta
Recunoste importanta muncii si efortului depus de cei din jurul tau. Lauda-ti angajatii si arata-le ca esti recunoscator pentru munca depusa, prin cuvinte, atitudini sau chiar premii.

3. Asculta
Asculta mai mult. Pentru a motiva oamenii este necesar, in primul rand sa auzi opiniile lor. Acest lucru lasa oamenii sa se simt liberi.

4. Fii pliabil
Invata sa te adaptezi conditiilor si ideilor de moment.

5. Fii organizat
O persoana organizata respecta calendarul si numirile, raspunde la timp la mesajele primite si stie unde ii sunt documentele atunci candare nevoie de ele. Fii organizat, da un exemplu pozitiv celorlalti.

6. Nu fi autoritar
Cel mai adesea conducerea este asociata cu comenzi. Un bun lider este ferm, stabileste obiective, dar nu da comenzi.

7. Afla nevoiele oamenilor
In general liderul trebuie sa fie atent la nevoile oamenilor si sa propuna solutii pentru rezolvarea lor.

8. Ofera feedback
Liderul trebuie să furnizeze, de asemenea, feedback. Oricare ar fi activitatea, indiferent de context, oamenii trebuie sa fie informati cu privire la performantele lor: Ce este bun? De ce este bun? Ce poate fi imbunatatit? Cum poate fi imbunatatit? Feedback-ul este o oportunitate de a evidentia rezultatele pozitive ale unei persoane, csi aduce in mod natural satisfactie pentru ea.

Citeste si: Cum sa devii o antreprenoare de succes

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *