Cum sa afli daca cineva minte

Toata lumea vrea sa stie cum sa prinda mincinosii. Insa, inainte de a afla daca cineva minte, se ridica doua intrebari. 

Chiar vrei sa stii adevarul? Unii oameni prefera o minciuna, decat sa stie adevarul mult prea dureros pentru ei. Pe de alta parte sunt oamenii disperati sa afle adevarul, indiferent de ce implica aceasta.

A doua intrebare: De ce acea persoana te-ar minti? Ce este in joc? Poate ca se teme sa fie pedepsita, sau crede ca nu va mai obtine ceea ce isi doreste, fie o face in mod ironic, fie ii este teama ca iti va pierde increderea.

mincinosi

Pentru a descoperi o minciuna, trebuie sa fii constienta de motivatiile celeilalte persoane. Inclusiv de ceea ce s-ar putea intampla, daca ai sti adevarul.

Deci… vrei sa aflii daca te minte! Stii ca ar avea un motiv, si simti ca undeva e o minciuna.

Citeste limbajul corpului. Primul pas este citirea limbajului corpului celui mincinos. Daca ii cunosti obiceiurile normale, si cum are loc o conversatie cu aceasta persoana, este usor sa detectezi cand apare o miciuna. Persoana in cauza poate deveni timida, poate face gesturi care o dau de gol.

Uita-te dupa semnale. Avem o lista cu semne care apar atunci cand cineva minte.

– Miscare putina sau deloc a corpului. Atunci cand mint, oamenii „ingheata” sau se misca foarte putin. Alternativ, unii oameni se misca excesiv incercand sa vanda minciuna.

– Nu exista contact vizual. O multime de informatii se pot transmite prin intermediul ochilor, iar cei mai multi oameni nu pot privi in ochi atunci cand mint. Doar in momentul in care este spusa minciuna, pentru o secunda, privirea ii poate fi in podea sau la dreapta. Exista si cazuri in care mincinosii incearca sa vanda minciuna cu orice pret, si atunci vor mentine pe cat posibil contactul vizual.

– Gesturi de stres (clipeste rapid, mancarime, inghitire). In cazul in care minciuna este descoperita, riscul pedepsei este mai mare, de aceea oamenii devin stresati, se simt inconfortabil si vor actiona in consecinta.

– Privirea un sus spre dreapta. Privirea in sus spre dreapta stimuleaza o parte a creierului asociata cu imaginatia, atunci iti va spune o minciuna. Privirea in sus spre stanga stimuleaza partea creierului asociata cu amintirile , ceea ce inseamna ca iti spune adevarul

– Atingerea nasului, a fetei sau a gurii. Aceste gesturi sunt o incercare inconstienta de a „acoperi” minciuna.

– Cresterea ritmului vocal. Este un alt produs al stresului. Vocea mincinosului este mai pregnanta. Iti vei da seama usor daca esti obisnuit cu vocea lui.

– O pauza considerabila in vorbire. Cei mai multi oameni nu au capacitatea de a veni cu fictiune plauzibila intr-o clipa, asa ca le ia un moment sa se gandeasca la ceva. Aceasta aduce o pauza, de obicei chiar inainte de minciuna. Interogandu-i atent vei descoperi minciuna.

Minciuna prin omisiune. Uneori este posibil ca o minciuna sa se strecoare, daca nu vorbiti cu persona in cauza. Mincinosul omite in mod intentionat, insa daca intrebi, este posibil sa afli adevarul.

Intreaba. Daca banuiesti ca esti mintita, poti intreba acest lucru. Este posibil ca mincinosul sa spuna adevarul, fiind bucuros ca i s-a dat aceasta sansa, sau o sa se simta ofensat.

„Cand presupui ca cineva minte, fa-te ca-l crezi; atunci el devine indraznet, minte mai tare si se demasca.” – Artur Schopenhauer

Folosind pasii de mai sus, vei putea afla daca cineva te mine.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *