10 filme surprinzatoare, regizate de femei

Daca nu crezi ca o femeie poate regiza un film seminificativ, fie el si violent, atunci vei fi surprinsa de urmatoarele 10 filme, toate regizate de femei talentate. Sunt filme ce pot fi asociate, mai degraba, cu ideile unor regizori de sex masculin. Arunca o privire pe aceste “box office-uri” regizate de femei fabuloase ale cinematografiei mondiale.

1. The Hurt Locker – 2008 (regia: Kathryn Bigelow)

The Hurt LockerKathryn Bigelow este deja cunoscuta de multi pentru filmele masculine regizate, cum ar fi „Point Break” si „K-19: The Widowmaker”. „The Hurt Locker” este cel mai impresionant din portofoliul ei. Descrie viata, prin ochii militarilor care au una dintre cele mai periculoase meserii din lume – dezamorsarea bombelor din timpul razboilui. Datorita intensitatii scenelor din film, multi ar fi fost tentati sa spuna ca o femeie nu este capabila sa focalizeze atat de multa violenta.

2. Lords of Dogtown – 2005 (regia: Catherine Hardwicke)

Lords of Dogtown

La inceputul anilor ’70, skateboard-ul era vazut ca un moft din anii ’60 care a trecut, insa in orasul Venetia din California o gasca de baieti avea sa schimbe acest sport pentru totdeauna. Filmul este bazat pe o poveste adevarata. Comportamentul violent al personajelor ne duce cu gandul la un barbat, in fotoliul de regizor.

3. American Psycho – 2000 (regia: Mary Harron)

American Psycho

Lansat in anul 2000, „American Psycho” este cu siguranta unul dintre cele mai violente filme din istoria cinematografiei. Harron a scris scenariul pe baza cartii lui Bret Easton Ellis, despre un om al carui materialism excesiv duce la duce la violenta si crima.

4. Deep Impact – 1998 (regia: Mimi Leder)

Deep Impact

Actiunea si SF-ul sunt genuri care, de cele mai multe ori, nu sunt asociate cu femeile. Castigator a 2 premii Emmy, „Deep impact” prezinta povestea care se invarte in jurul prevenirii unui impact astronomic: o cometa cu nucleul de 7 mile urmează sa ciocneasca Pamantul ceea ce va provoca o extinctie in masa.

5. Private Parts – 1997 (regia: Betty Thomas)

Private Parts

Este surprinzator ca o femeie sa regizeze un film despre Howard Stern – o personalitate din mass-media, care a primit numeroase critici pentru opiniile sale foarte sincere si inadecvate despre femei. Lansat in 1997, filmul relateaza povestea vietii lui Stern, din facultate pana la visul sau de a deveni DJ.

6. Wayne’s World – 1992 (regia: Penelope Spheeris)

Waynes World

 

E greu de crezut ca Penelope a fost capabila sa regizeze acest film, cu numeroase aluzii sexuale, referinte de rock-n-roll si umor grosolan.

7. Pet Sematary – 1989 (regia: Mary Lambert)

Pet Sematary

„Pet Sematary”, un thriller bazat pe cartea de groaza scrisa de Stephen King, relateaza intamplarile dureroase ale unei familii care se muta intr-o casa de la tara, in apropierea unui cimitir. Filmul prezinta una dintre cele mai infricosatoare subiecte: intoarcerea oamenilor decedati din morminte.

8. Big – 1988 (regia: Penny Marshall)

Big

„Big” este comedia in care Tom Hanks interpreteaza rolul unui copil de 12 ani care doreste sa iasa din propria piele pentru a trai experienta unui om matur. Printr-o minune, dorinta sa este implinita. Peste noapte el devine un om in toata firea, insa mintea ii ramane tot de copil.

9. Fast Times at Ridgemont High – 1982 (regia: Amy Heckerling)

Fast Times at Ridgemont High

O extrordinara comedie despre viata tinerilor din zilele anilor ‘80. Sean Penn se intrece pe sine insusi in acest film. El intruchipeaza rolul lui Jeff Spicoli, un tanar care merge la surf in fiecare dimineata si fumeaza cateva tigari cu marijuana considerand ca scoala este neinteresanta pentru el. Umorul grosolan si referintele sexuale, ne duc cu gandul ca filmul a fost regizat, in mod sigur, de un barbat.

10. Harlan County U.S.A. – 1976 (regia: Barbara Kopple)

Harlan County U.S.A.

Regia lui Kopple, pentru acest film, i-a adus un premiu Oscar in 1977. “Harlan County U.S.A” este un film non-fictional despre lupta extraordinara dusa de un grup de oameni pentru a-si putea sustine lupta, iar protagonistii mineri dintr-un sat minier apar in aceasta ipostaza doar la inceput, apoi documentarul arata mai mult a jurnal de razboi. Cei mai multi dintre noi am fi asociat munca de miner, cu cea a unui regizor de sex masculin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *