Cum sa inveti copilul sa fie responsabil inca de la 3 ani

Se spune ca responsabilitatea ar trebui predata copiilor inca de cand acestia implinesc varsta de trei ani. Este adevarat dar oare poti invata un copil atat de mic cum sa fie responsabil?responsabilizare copil

Un copil de doi ani are capacitatea necesara pentru a invata un comportament responsabil si aceasta este exact cea mai potrivita perioada in care copilul poate invata acest lucru. Copilul are nevoie de un ghid si poate face mult mai multe lucruri decat va puteti magina, daca este motivat corespunzator.

Responsabilitatea il poate face sa inteleaga ca poate face lucruri pentru sine si le poate face bine. Acest lucru ii va oferi o mare satisfactie si va stimula stima de sine, esentiala pentru dezvoltarea sa.

Rolul parintilor in responsabilizarea copilului

Rolul parintilor este esential in aceasta etapa pentru ca cei mici sa isi poata dezvolta abilitatile. In educatie trebuie sa iei in calcul un lucru fundamental: varsta copilului.
Daca in procesul de invatare nu tineti cont de varsta si capacitatile copilului, ati putea provoca diverse frustrari, care sa afecteze personalitatea si insecuritatea copilului pe viitor. Atunci cand copii realizeaza sarcini mici, parintii trebuie sa ii laude. Este esential, pentru a creste increderea copilului in sine.
Ce poti face pentru a dezvolta responsabilitatea copilului
Aminteste-ti ca este foarte important sa il ghidezi sa invete sa faca lucruri noi si sa cunoasca lumea.

Inca de la varsta de trei ani poti dezvolta responsabilitatea copilului tau, cerandu-i:
– sa stranga jucariile;
– sa puna hainutele murdare in cosul cu rufe;
– sa arunce deseurile doar la cos;
– sa iti dea la mana diferite obiecte;
– sa aleaga hainele lui si sa le puna la locul lor.
– sa se imbrace singur sau sa sa dezbrace singur.

Creaza o rutina si lasa-l sa-si aminteasca ca este totusi un copil.

Astfel de activitati incredintate copilului de mic va dezvolta responsabilitatea acestuia, responsabilitate necesara pentru dezvoltarea sa. Vei fi surprinz cate poate sa faca copilul tau!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *