6 Beneficii ale lecturii pentru copilul tau

Nu exista varsta minima la care sa incepi sa ii citesti copilului tau. Citeste-i copilului tau inca de la o varsta frageda. Lectura ii ofera copilului o multime de beneficii.

Cititul ajuta la dezvoltarea diverselor functii psihologice, cum ar fi dezvoltarea limbajului, memorie si rationament logic. In plus, timpul dedicat lecturii intareste legatura emotionala dintre tine si copilul tau.

lectura pentru copil

Specialistii spun ca beneficiile lecturii sunt incalculabile pentru viata. Iata cinci motive pentru care este important sa ii citesti copilului tau in fiecare zi.

1. Lectura ajuta la dezvoltarea limbajului
V-ati intrebat vreodata de ce unii copii invata sa vorbeasca mai devreme, iar altii mai tarziu? Raspunsurile sunt legate de stimularea pe care bebelusii o primesc de la parinti si oamenii din jurul lor. Un dintre aceste stimulari pentru dezvoltarea limbajului este cititul.
Copilul inca nu poate intelege intraga poveste, dar cititul cu voce tare il pune in legatura cu alte dimensiuni ale limbajului scris si oral, care va fi important in dezvoltarea sa.
Studiile au aratat ca tinerii in varsta de trei ani, care au in familie obiceiuri de lectura, au un vocabular de 300% mai mare decat cei care nu cresc inconjurati de carti.

2. Cititul dezvolta gandirea logica a copilului
Citind o care din nou si din nou, copilul invata anumite elemente din poveste, invata sa dezvolte un rationament logic.

Cu ajutorul povestilor copii invata in joaca sa inteleaga cauzele si efectele. In plus, invata valori comune si esentiale in educatia copilului, ca prietenia si onestitatea. Cu ajutorul povestilor citite de parinti copilul dezvolta constiinta si cunoastere de sine.

3. Cititul copilului ii stimuleaza acestuia inteligenta
Prin povesti, copilul este capabil de a experimenta noi emotii, cum ar fi pericol, mister si bucurie. Cartea este un pasaport pentru o lume magica. De asemenea, prin intermediul cartilor copii pot pasi in lumea artelor, prin inlustratii , imagini, desene.

Lectura imbunatateste abilitatile de ascultare la copii, dezvolta simtul critic, extinde varietatea de experiente si de a crea noi alternative pentru distractie si bucurie.

4. Cititul inca de la o varsta frageda minimizeaza problemele de invatare viitoare
Lectura in primele luni de viata ale copilului ajuta la dezvoltarea cognitiva, esentiala pentru succesul la scoala. Cititul copilului inainte ca el sa stie alfabetul este foarte important, el se va fi obisnui ca aceasta activitate sa continue fara durere, fara sacrificiu, astfel ii va fi mai usor sa invate la scoala.

Incurajati cititea inca din leagan, chiar de atunci cand copii nici macar nu stiu sa vorbeasca, poate fi calea cea mai scurta pentru formarea unui viitor cititor.

5. Cititul creeaza disciplina si atentie
Pentru copii sub trei ani, citirea cu voce tare ajuta la trezirea sensibiitatii lor la diferite intonatii de vorbire, care au un efect pozitiv si asupra asa numitei atentii selective. Prin citit, copilul poate dezvolta capacitatea de a opri alte surse de stimulare ramanand concentrat pe o singura activitate pe o perioada lunga de timp.

Cu toate acestea, e bine sa retii ca bebelusii sau copii mici au de obicei o foarte mica perioada de atentie. Pentru a evita dispersarea, timpii de citire trebuie sa fie dinamici.

6. Cititul creeaza momente unice intre mama si copil
In cele din urma, poate cel mai important motiv pentru a-i citi copilului tau este legatura emotionala ce se creeaza intre tine si el. Aceasta apropiere este necesara pentru dezvoltarea sa emotionala si sunt clipe ce vor fi stocate in memoria lui pentru totdeauna.

Nu ezita! Citeste-i copilului tau cu voce tare. Este o activitate minunata pe care o poti imapartasi cu cel mic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *