5 greseli in casnicie care iti afecteaza copilul

Viata de cuplu nu te influenteaza doar pe tine ci si pe copiii tai. Permitand problemelor din casnicie sa cresca sau lasandu-le nerezolvate, iti influentezi copilul, si nu in sensul bun. Toate neintelegerile din familie afecteaza copii, ba chiar pot lasa urme pe viata.

Lucrurile care nu arata afectiune, dicutiile, acuzele aduse partenerului pot avea un efect negativ asupra copilului tau. La maturitate copilul va avea aceleasi comportamanete in relatiile lui: va fi distant, nu va comunica sau chiar mai mult, va deveni abuziv. Daca esti intr-o casnicie „bolnava” cel mai bine este sa tii copilul departe de acest mediu si sa incerci sa il repari. Copii pot simti tensiunea dintre parinti fara ca acestia sa spuna o vorba.

Pentru ca problemele de cuplu sa nu afecteze copilul evita urmatoarele greseli:

1 . Confrunti partenerul in fata copilului

Fiind intr-o casa ostila, inconjurat de oameni nefericiti, stima de sine a copilului va fi afectata, dar si increderea in sine. Copii se pot intreba de ce parintii se confrunta, si de cele mai multe ori pot crede ca ei au provocat cearta. Mai tarziu in viata pot purta vina inutila, acest lucru influentand diferite parteneriate si decizii. In plus, acestea pot atrage oamenii gresiti, ar putea ajunge in aceeasi situatie ca tine.

2. Concurezi cu partenerul

Tu sau sotul tau jucati rolul lupului cel rau cand este vorba de disciplina? Daca unul dintre voi este autoritar iar celalalt nu ii respecta deciziile, lectia invatata de copil este aceea a neaplicarii regulilor si tendinta de manipulare. Ca si cuplu sunteti o echipa, ar trebui sa lucrati impreuna, nu unul impotriva celuilalt, mai ales cand este vorba de educatia copiilor.

3. Nu comunicati

In cazul in care in cuplu nu exista comunicare, ar trebui sa lucrezi la ea. Necomunicand cu partenerul copilul va invata ca nu trebuie sa vorbeasca, si il incurajezi sa evite problemele, nu sa le rezolve. De asemenea, copilul va invata sa se inchida emotional, sau sa devina pasiv si agresiv atunci cand este suparat. Daca in mod constant tipi la partenerul tau si nu asculti sentimentele acestuia, copilul va avea o viziune pesimista despre relatii. Arata-i copilului tau cat de importanta este comunicarea nu doar la job ci si in relatiile de zi cu zi.

4. Minti

Copii observa foarte repede cand esti necinstit. Copilul care vede minciuna in casa lui, va crede ca este un lucru normal si acceptabil. Ai vrea ca al tau copil sa se casatoreasca cu un mincinos? Binenteles ca nu. Invata-l ca necinstea este gresita, chiar si onestitatea selectiva este gresita. Ai grija, chiar si minciunile nevinovate, de genul ” nu pot vorbi acum la telefon, am treba, dar tu esti pe canapea foarte obosit si nu ai chef de vorba”, sunt sesizate de copii si vor genera un comportament asemanator cand vor fi adulti.

5. Iti condamni sotul

A iti condamna sotul in fata copiilor este una dintre cele mai mari greseli. Pe copii in doare atunci cand aud lucruri rele despre parintii lor, chiar daca acestea vin de la celalalt parinte. In cazul in care aveti un dezacord, rezolvati-l intre patru ochi, fara al discredita pe celalalt in fata copilului. Nimeni nu este perfect, iar copii crescuti in astfel de medii vor considera ca si adulti ca mariajul este un teren de lupta. Lupta constanta si furia vor fi normale pentru acesta si ii vor afecta stima de sine in casatorie. Fii tu cea care rupe ciclul negativ, nu permite greselilor din casnicie sa iti afecteze copilul.

 

sursa: theprayingwoman.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *