Cardul de cumparaturi, ajutor sau de temut?

Traim in epoca vitezei, in epoca emanciparii si a tehnologiei. Astfel, este de la sine inteles ca plata cu teancul de bani a inceput sa scada in preferintele femeilor, fiind rapid devansata de plata efectuata cu niste obiecte mici din plastic, elegante, frumos colorate si inscriptionate cu „Visa”, „Maestro” sau „Mastercard”

card cumparaturiDesi tema cardului de credit/cumparaturi a fost intens dezbatuta de la aparitia lui pana in prezent, subiectul este inca tabu. Cardurile de cumparturi sunt privite de femei, pe de o parte, cu admiratie si cu o dorinta ascunsa, pe de alta parte, cu teama. In general aceasta teama poate proveni din doua surse: fie persoana care isi doreste un card nu este suficient de informata privind avantajele si dezavantajele utilizarii sale, fie este ii este teama ca, odata obtinut, nu se va putea aptine de la folosirea lui, chiar si atunci cand nu este neaparat necesar.

In ceea ce priveste a doaua motivatie, aceea tine strict de psihicul fiecarei detinatoare de card de credit. Trebuie ca aceasta sa isi impuna sa faca numai achizitii rationale, nu fiind ghidata de sentimente, de reduceri, sau de aranjamentul impecabil al vitrinelor.
Cat despre prima sursa a senzatiei de teama, vom incerca in acest articol sa prezentam cat de clar si cuprinzator posibil avantajele si dezavantajele utilizarii unui card de credit/cumparaturi, astfel incat decizia obtinerii unui astfel de card sa fie facuta in cunostinta de cauza.

Principalele avantaje ale unui card de cumparaturi sunt:
– obtinerea mai rapida a aprobarii, in comparatie cu un credit de consum;
– perioada de garantie pentru sumele utilizate este destul de generoasa;
– daca se returneaza banii pe durata perioadei de gratie nu se plateste nimic;
– banii de pe card pot fi folositi incontinuu, fara nici un cost, atat timp cat sunt returnati in numarul mazim de zile de garantie;
– se pot obtine discount-uri semnificative la plata cu cardul;
– foarte multe carduri au atasate, in mod automat, diverse tipuri de asigurari;
– cardurile de credit sunt acceptate de majoritatea comerciantilor.

Principalele dezavantaje ale utilizarii unui card de credit sunt:
– dobanzi foarte mari care ajung in medie la 20%;
– dobanzi penalizatoare piperate, in cazul intarzierii achitarii sumelor minime impuse lunar;
– comisionul anual de intretinere mai mare decat la cardul de debit (in general 20 – 30 RON);
– costul operatiunilor la ATM este mai ridicat decat in cazul cardurilor de debit, reprezentand, de regula, 1% din suma retrasa.

Urmarind avantajele si dezavantajele prezentate mai sus se poate concluziona ca daca decizia de a obtine un card de credit este facuta in mod rational, in cunostinta de cauza si daca dezavantajele sunt cunoscute si evitate, nu exista niciun risc in utilizarea acestui tip de card.
Spor la cumparaturi!

Sursa: Inspire Magazin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *