Orzul o cereala hranitoare si plina de beneficii

Orzul ofera multiple beneficii pentru sanatate si frumusete, chiar mai multe decat graul, si poate fi consumat sub diverse forme.

Celebrul orz este cunoscut din componeneta berii. Bobul intreg de grau ofera mai multe substante nutritive decat graul.

beneficii consum orz

Faina de orz integrala este plina de vitamina A, complexul B, C si K , minerale precum calciu, fosfor, seleniu, zinc, iod si cupru. Toate aceste elemente nutritive sunt necesare pentru buna functionare a organismului.

Pe langa faptul ca este bogat in vitamine si minerale, contribuind la o buna sanatate, orzul este excelent pentru functiile de invatate si dezvoltare datorita continutului bogat in seleniu, magneziu, mangan, cupru si tiamina.

Fibrele prezente in cereale stimuleaza functiile intestinale, imbunatatind absorbtia nutrientilor in organism si prevenirea bolilor tractului intestinal. De asemnea, orzul are proprietati diuretice, imbunatateste oxigenarea celulelor, stimuleaza circulatia si accelereaza metabolismul.

Orzul contine antioxidanti, ajuta sistemul imunitar si este un bun aliat in mentinerea sanatatii oaselor. Orzul este legat de controlul hormonal, hormonii actionand asupra glandei tiroide.

Avantaje pentru frumusete aduse de consumul de orz

Orzul este aliatul nostru pentru o piele frumoasa si sanatoasa. Actiunile antioxidante ajuta la combaterea imbatranirii premature. Cerealele ajuta la regenerarea celulelor pielii si restabilesc hidratarea si elasticitatea.

In afara de piele, substantele nutritive din orz colaboreaza si cu sanatatea si frumusetea parului. Complezul de vitamina B prezent in orz stimuleaza cresterea parului si a unghiilor.
In plus, orzul ofera organismului fosfor, care ajuta la consolidarea structurii celulare si influenteaza aspectul sanatos al pielii.

orz

Proprietatile orzului:

Seleniul – antioxidant ce ajuta la reglarea hormonilor tiroidieni, la prevenirea cancerului si a sanatatii sistemului imunitar.

Magneziul – regleaza absorbtia de minerale, ajuta la oase si muschi sanatosi. De asemenea, produce energia necesara corpului si mentine ritmul cardiac normal.

Cuprul – ajuta activitatea celulelor si  produce energie.

Calciul – contribuie la oase si dinti sanatosi si puternici.

Manganul – ajuta la formarea oaselor, la reglarea colesterolului.

Fosforul –  este direct legat de starea de sanatate a dintilor si oaselor. Mai mult decat atat, acesta ajuta la mentinerea pH-ului corpului la un nivel normal.

Vitamina B1 sau tiamina- are proprietati esentiale pentru buna functionare a inimii, sistemului nervos si a muschilor.

Vitamina K –  are un mare rol in coagularea sangelui si contribuie la sanatatea scheletului.

Cum se consuma orzul

Orzul poate fi consumat in diferite forme pentru a furniza organismului toate proprietatile si nutrientii necesari sanatatii.

Poti consumata orz sub forma de tarate – utilizate in retete pentru paine, placinte, prajituri, sunt o alternativa la faina de grau.
Taratele de orz pot fi folosite si in tratamentele de exfoliere. Ele redau sanatatea si frumusetea pielii. Au efect de albire si ajuta la hidratare.

Orzul boabe poate fi inclus in retete de salate, risotto, si alte feluri de mancare.

Orzul solubil poate fi consumat ca si cafeaua, acesta luand culoare si gust asemanator. Cafeaua de orz nu are cofeina. In plus, orzul solubil poate fi adaugat si la supe, sucuri, pentru a le creste valoarea nutritiva.

Ceaiul de orz este foarte popular in tarile asiatice. Acesta este preparat din boabe macerate sau prajite si poate fi baut fierbinte sau rece.

Capsulele de orz pot fi consumate ca un supliment alimentar, pentru cei care nu vor sa consume orzul ca parte a produselor alimentare, dar doresc sa se bucure de beneficiile sale.

foto: dicasdemulher.com.br

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *