Mamaliga, sanatoasa pentru organism

Malaiul este un inlocuitor de nadejde al produselor de panificatie, numit de specialisti “prietenul intestinului subtire”. Dispretuit pe nedrept, acest medicament traditional aduce numai beneficii atat omului sanatos, cat si celui care sufera de boli grave. Cura cu mamaliga este foarte sanatoasa, pentru hranirea organismului si curatirea intestinelor.

mamaliga

Studiile recente au scos in evidenta faptul ca media de viata a triburilor amerindiene care se hraneau cu porumb crud sau fiert era mult mai mare decat a altor comunitati invecinate, carora le lipsea din dieta acest aliment. Recent, s-a descoperit prezenta in boabele de porumb a unor substante derivate ale acizilor arahidic si palmitic, extrem de importante pentru sanatatea organismului. Acesti acizi se absorb in intestin cu mare usurinta, fara a suferi transformari chimice decat in proportie de 22-28%.

Ajunsi in sange, se transforma in hidroxiacizi care vor purifica singele de unele substante toxice. Efectul detoxifiant al substantelor din porumb usureaza efortul ficatului de neutralizare a substantelor toxice, reducand considerabil riscul la insuficiente si ciroze hepatice. La populatiile unde se consuma zilnic terci de malai, incidenta bolilor hepatice este de 10 ori mai mica, iar copiii au o dezvoltare mai buna.

Cercetatorii edocrinologi considera ca un consum zilnic de mamaliga scade cu 60% riscul de boli psihice generate de disfunctii tiroidiene.

Reduce cantitatea de colesterol din sange, scazind astfel riscul de ateroscleroza si, implicit, de infarct. Mai mult, banala mamaliga revitalizeaza functiile sexuale, in special feminine.

Mamaliguta e utila si celor care sufera de obezitate, deoarece acest aliment confera o senzatie de satietate extrem de rapida, datorita fibrelor alimentare din compozitia sa. Studiile de specialitate au aratat ca la persoanele care consuma regulat porumb, anumite probleme generate de hipotiroidie, cum ar fi ingrasarea, somnolenta, lipsa de tonus fizic si mental, sunt reduse considerabil.

Stiati ca…?

– 100 g faina de porumb are 351 calorii, 100 grame de pufuleti au 520 calorii.

– Mamaliga se taie perfect daca lama cutitului se umezeste cu apa.

– Mamaliga nu mai face cocoloase daca inainte de a pune malaiul la fiert il stropiti cu apa rece.

– Zaharul vanilat poate fi secretul mamaligii perfecte.

– Mamaliga nu ingrasa, dar combinata cu smantana si branza grasa, efectul va fi acelasi ca in cazul unei cine copioase. In curele de slabire, se recomanda iaurtul si brinza de vaci.

Dieta cu mamaliga

Micul dejun: mamaliga fierbinte, cat mai cruda, amestecata in mod traditional cu un ou moale si lactate.

Pranz: alimente obisnuite, dar inlocuiti piinea cu mamaliga

Cina: lapte batut sau iaurt cu mamaliga.

Sursa: Financiarul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *