Importanta produselor cu SPF

protectie-solaraSoarele ne umple de energie, ne binedispune, ne bronzeaza, ne ajuta in sintetizarea vitaminei D, insa trebuie sa fim in permanenta constiente si de minusurile pe care ni le poate aduce: alergii, arsuri solare, chiar si cancer.

Vezi care sunt beneficiile expunerii prudente la soare

Dintre radiatii solare, de mare interes pentru noi sunt ultravioletele de tip A, sau B. Ambele tipuri de ultraviolete pot favoriza aparitia anumitor tipuri de cancer cutanat.
UVA-urile sunt raspunzatoare pentru imbatranirea prematura a pielii, iar UVB-urile produc roseata si arsurile cutanate.

Factorul de protectie solara reprezinta timpul petrcut la soare fara a suferi arsuri. Eficienta unui produs este inflentata de fototipul utilizatorului, de momentul expunerii, de cantitatea aplicata.
Filtrele solare pot fi chimice sau minerale. Cele chimice absorb radiatiile la suprafata pieli, impiedicandu-le sa ajunga in profunzime.
Filtrele minerale reflecta radiatiile solare la suprafata pielii. Acestea sunt recomandate copiilor si persoanelor cu piele intoleranta. Cremele ce le contin lasa urme albicioase, tocmai pentru ca nu se absorb.

Cine trebuie sa evite sorele?
Persoanele cele mai sensibile sunt copii si persoanele in varsta. Copi petrec foarte mult timp la soare, iar pielea lor este mai subtire, mai sensibila si are capacitatea de a retine modificarile de ADN produse, cu posibile manifestari la maturitate.

Trebuie sa se foloseasca produse cu SPF pe tot parcursul anului:  persoanele insarcinare, persoanele acneice, pesoanele cu piele intolerantasau alergica, persoanele pistruiata, precum si persoanele care fac tratament cronic cu retinoizi, contraceptive orale.

Ultimele comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *