Hormonii ne afecteaza starea de spirit

Corpul nostru este reglat in mare parte de hormonii pe care ii secreta. Multi dintre acestia ne determina starea de spirit, comportamentul si chiar sentimentele pe care le avem.

hormoni

Exista multe tipuri de hormoni care pot modifica starea de spirit. Estrogenul, testosteronul si progesteronul au stransa legatura cu menstruatia. De aceea, aceasta trebuie luata in considerare in intelegerea comportamentului nostru schimbat.

Estrogenul si progesteronul sunt hormoni feminini iar testosteronul este hormon masculin. In cazul femeilor testosteronul scazut provoaca depresie, oboseala sau lipsa de concentrare.
Lipsa de estrogen poate provoca dureri de cap, probleme in a adormi, care duc la stare de spirit foarte proasta.
Lipsa de progesteron poate declansa in timp o pierdere in greutate sau castig in greutate, migrene sau modificari ale tensiunii arteriale. Toate aceste schimbari afecteaza starea de spirit in mod seminificativ.

Toate aceste dereglari hormonale pot aparea in timpul ciclului menstrual, insa pot aparea si in alte momente. Daca dereglarile sunt temporale, putem trece cu usurinta peste ele, insa daca acestea sunt continue, trebuie sa consulti un medic specialist.

Echilibrul hormonal este necesar pentru ca femeia sa se simta si sa arate bine.
Modificarile hormonale pot aparea si datorita modului de viata, dietei, nivelului de stres, sau chair datorita emotiilor.

Cu toate ca medicul este cel care iti va pune un diagnostic si iti va da un tratament adecvat, si tu poti contribui la atingerea echilibrului natural. O dieta adecvata poate restabili echilibrul hormonal. Pentru aceasta este indicat sa consumi:
– alimente bogate in Omega 3: nuci , oua fierte, stridii, seminte de in, sardine, etc.
– alimente bogate in fitoestrogeni.Fitoestrogen este similar cu estrogenul uman si se gaseste in diferit plante: soia, lucerna, cirese, cartofi, mere, mustar, linte, etc.

Alte sfaturi pentru a restabili echilibrul hormonal si a avea o stare de spirit buna, este sa eviti consumul de prea multa cafea, alcool, tigari. De asemnea, evita alimentele congelate, carnea rosie, alimentele prajite excesiv, pui si carnati.

Si nu in cele din urma, incearca sa mananci multe fructe si legume pentru a avea o stare de spirit buna.

foto: imujer.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *