Feniculul: beneficii, recomandari si contraindicatii

Datorita componentelor din uleiul esential, feniculul are actiune antispastica si carminativa, stimuleaza secretia lacatata, fluidizeaza secretiile bronsice si are proprietati sedative.

feniculSupradozate, preparatele pe baza de ulei esential (sau fructele in cantitati de peste 5g/zi) produc stari de excitatie puternica, manifestate prin insomnia, excitatii motorii sau psihice, tulburari de vorbire, euroforie, urmate de convulsii puternice, dupa care pot aparea stari de coma si depresie puternica, la nivelul sistemului nervos central. Utilizarea indelungata a feniculului, chiar si in doze mici poate irita mucoasele intestinale.

Recomandari: Ca antiseptic, carminativ si expectorant in bronsite. Extern, in aromaterapie sub forma de aerosoli.

Mod de preparare si administrare: Sub forma de infuzie din 1 lingurita la o cana cu apa; se beau in cursul zilei 1-2 cani pe zi. Prima jumatate de cana se bea inainte de mancare, iar cea de-a doua jumatate – dupa prima masa depranz; la fel, cea de-a doua cana se imparte in doua, inainte si dupa cina.

Contraindicatii: In ulcerul gastric si duodenal, enterocolite cornice. Feniculul se va utiliza limitat si, pe cat posibil, se va inlocui cu Anasonul. Uleiul volatil, desi este neiritant si relative netoxic, in doze mari, in spcial datorita fenconei, are proprietati narcotice. Nu se recomanda in epilepsie si in timpul sarcinii. Feniculul nu se va utilize ca atare, nici extern, pe piele, decat diluat 1% intr-o baza de ulei gras in unguente.

Citeste si despre tratamentul depurativ cu rostopasca

 

 

Ultimele comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *