De ce este bine sa purtam ochelari de soare

Ochelarii de soare nu sunt doar un accesoriu de moda, ei au o deosebita importanta in ceea ce priveste sanatatea ochilor nostrii, prevenind anumite boli si degenerescenta musculara.

ochelari de soare

Ochelarii de soare nu trebuie purtati doar cand afara este soare. Ultraviolete sunt prezente si atunci cand este nor, chiar si iarna cand nu vedem razele solarelui zile intregi.
Vara, radiatiile ultraviolete sunt de cel putin 3 ori mai puternice decat in timpul iernii. Ochelarii de soare trebuie purtati la plaja, sau in apropierea apei, aceasta este una dintre cele mai reflectorizante suprafete, dar si la munte, la schi. Zapada are si ea o putere mare de reflectie a razelor UV.

Radiatiile ultraviolete sunt cauzele multor probleme oculare, inclusiv cataracta si degenerescenta musculara. Ochelarii de soare vor proteja nu numai impotriva acestor boli oculare, ci si pielea sensibila din jurul ochilor, prevenind ridurile premature.

Ochelarii de soare de calitate protejeaza ochii 100% de razele UV. Este gresita conceptia potrivit careia daca ochelarii sunt mai inchisi la culoare, protejeaza mai bine. Pentru ca protectia sa fie una potrivita ochelarii de soare trebuie sa aiba filtru de ultraviolete, sa aiba inscripionat numele producatorului si inscriptia CE.
O pereche de ochelari de soare de proasta calitate nu numai ca nu ne ajuta, insa ne poate face rau, deaorece, la lumina puternica pupila se strange, daca purtam ochelari de soare de calitate slaba, acestia lasa impresia ca ochii sunt protejati, pupila nu se mai strange, si lumina soarelui ajunge la ochi.

ochelari de soare copii

Copii au si ei nevoie de ochelari de soare. Ei au ochii sensibili, in continua dezvoltare, pupila mai dilatata, iar razele UV sunt chiar mai daunatoare decat in cazul adultilor.

De asemenea, persoanele cu ochii verzi sau albastrii sunt sfatuite sa poarte ochelari de soare, deoarece acestea au ochii mai sensibili la razele solare.

Ochelarii de soare reduc efectul de orbire
Majoritatea suprafetelor reflecta lumina. Apa, zapada, parbrizele, suprafata drumului, sunt cele mai comune suprafete care reflecta lumina. Asemenea reflectii luminoase pot impiedica buna vedere, fiind destul de periculos atunci cand conduceti, sau cand practicati diferite sporturi: schi, canotaj, motociclism, etc.

Ochelarii de soare protejeaza ochii de vant, praf si alte impuritati
Fie ca mergi pe bicileta, schiezi sau te bucuri de o plimbare in aer liber, ochelarii de soare sunt o bariera eficienta impotriva vantului. Ei reduc rata de evaporare a lacrimilor si te ajuta sa pastrezi ochii umezi. Daca porti lentile de contact, cu atat mai mult ochelarii de soare te vor ajuta sa previi intrarea in ochi a unor particule fine de praf, ce pot afecta corneea.

Ochelarii de soare pot reduce oboseala ochilor si durerile de cap
Retina este sensibila la lumina, iar in lumina foarte puternica, ochii obosesc incercand sa o reduca cu ajutorul pleoapelor. Astfel, oboseala musculara poate duce la dureri de cap si in timp poate forma o privire crucisa a persoanei in cauza.

Ochelarii de soare reduc cantitatea de lumina care ajunge la ochi, astfel fiind eliminat efortul ochilor de a reduce lumina in exces. In conditii de lumina excesiva asigura-te ca ochelarii tau au categoria de protectie corespunzatoare.

Ochelarii de soare pot spori vizibilitatea
Lentilele ochelarilor de soare sunt colorate pentru a reduce luminoziatea. Cu toate acestea, alegerea culorii influenteaza vizibilitatea. In functie de culoarea ochelarilor poti vedea mai bine unele culori, si unele contraste, dar ai grija, ca uneori culoarea acestora sa nu iti fure din vizibilitate, fii atent in special atunci cand conduci.

ochelari de soare

TIPURI DE OCHELARI DE SOARE

Exista mai multe tipuri de ochelari de soare, in functie de lentilele acestora, dar si de forma lor si gradul de protectie. Alege ochelarii potriviti in functie de nevoile tale.

Ochelari de soare cu lentile polarizante – Acestea reflecta lumina soarelui si sunt deosebit de utili atunci cand esti in preajma apei, la condus sau la schi. Lentilele polarizante nu absorb radiatiile UV, insa multe perechi de ochelari combina efectul polarizant cu substantele ce blocheaza radiatiile UV.

Ochelari de soare cu lentile de intensitate gradata – Acestea sunt intunecate in partea sus si mai deschise la culoare in partea de jos. Sunt extrem de utili pentru soferi permitandu-le sa vada mai clar soseaua si reducand efectul luminos al cerului. Nu sunt foarte utili atunci cand lumina este reflectata de jos in sus, ca in cazul apei.

Ochelari de soare cu lentile fotocromice – Acestea sunt incolore in spatii putin luminoase, si se inchid la culoare cand sunt expuse la soare. Au o eficienta sporita blocand pana la 100% radiatiile UV.

Ochelari de soare cu lentile ce blocheaza lumina albastra – acestia coloreaza tot peisajul in galben si portocaliu, permitand la distanta o mai bune distingerii a zapezii sau a cetii. Sunt utilizati in special de schiori si piloti.

Ochelari de soare cu lentile curbate – acestea nu permit luminii sa patrunda pe langa ramele ochelarilor. Sunt eficienti deoarece pot proteja ochii din toate unghiurile.

Ochelari cu lentile oglinda – acestea sunt lentile acoperite cu un strat metalic si reduc lumina ce ajunge la ochi, protejanda-i pe acestia in totalitate de razele solare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *