Cuptorul cu microunde: mituri, adevaruri si recomandari

In prezent cuptorul cu microunde este prezent aproape in fiecare casa. Este ideal pentru incalzirea produselor alimentare, pentru floricele de porumb rapide , si multe altele. Chiar daca este atat de util, genereaza o serie de controverse si multi oameni se tem sa il foloseasaca.

La urma urmei, cine nu a auzit ca apa incalzita la cuptorul cu microunde poate exploda, sau de alimentele care sunt capabile sa absoarba microundele emise, si care pe tremen lung pot afecta sanatatea?

cuptor-cu-microunde

Iata ce spun specialistii despre intrebarile pe care cuptorul cu microunde le ridica:

1. Cuptorul cu microunde elibereaza unde si in mediul inconjurator?
Specialistii recomanda a se sta putin mai departe de cuptorul cu microunde, deoarece, chiar daca el a fost facut pentru a pastra undele in interior, o mica parte din acestea este posibil sa se elimine si in mediul inconjurator.

2. Ce fel de ambalaje se pot baga la cuptorul cu microunde?
In cuptorul cu microunde este indicat a nu se baga metale, cu ar fi aluminiu. Acesta poate provoca scantei si chiar mici explozii.
In cazul anumitor plastice, cercetarile au aratat ca incalzite in cuptor acestea emana substante cancerigene.

3. Incalzirea la cuptorul cu microunde ia din proprietatile nutritive ale alimentelor?
Cercetarile arata ca exista mici pierderi de nutrienti, dar nu atat de mule incat sa fie nevoie sa renunti la serviciile cuptorului.
De fapt, orice aliment care este supus la o sursa de caldura isi modifica chimia. Acest lucru nu se intampla doar la cuptorul cu microunde ci si la cuptoarele electrice.

4. Absorb alimentele microundele, pot dauna sanatatii?
Acesta este un mit. Alimentele nu sunt capabile sa absoarba microundele emise de cuptor. De cele mai multe ori, problema este la ambalajele alimentelor, si aici ne referim la plastic.

5. Trebuie sa existe o distanta minima intre cuptor si perete sau alte aparte?
Partile de aerisire ale cuptorului nu trebuie obstructionate. Prin urmare nu trebuie lasate vase, carpe sau alte obiecte pe cuptor. De asemenea, distanta de perete sau alte aparate trebuie sa fie conforma cu instructiunile fiecarui cuptor in parte. Unele cuptoare trebuie stabilite a 20 cm de perete, altele la 10 cm ( variaza de la cuptor la cuptor).

6. Se poate incalzi apa la cuptorul cu microunde?
Se poate incalzi apa la cuptor, dar cu grija. Efectul microundelor asupra moleculelor de apa cauzeaza supraincalzirea. Pune in paharul cu apa bagat in cuptor o lingura de lemn, pentru a imparti caldura produsa de microunde.

7. Oul fiert, incalzit la microunde poate exploda?
Produsele alimentare care contin piele, coaja sau membrana – cum ar fi cartofii, rosiile, carnatii si ouale – pot exploda daca sunt incalzite, deoarece presiunea care se formeaza in aceste alimente in timpul gatitului le face sa izbucneasca. Pentru a evita acest lucru, inteapa-le inainte cu o furculita sau o scobitoare.

8. Sticlele bebelusilor nu ar trebui incalzite in cuptorul cu microunde?
In cazul in care sticla este din plastic, nu ar trebui sa fie introdusa in cuptorul cu microunde, chiar daca acesta este rezistenta. Poate elimina substante chimice daunatoare copilului.
Pe de alta parte, te poti insela foarte usor: sticla poate fi rece la atingere, dar lichidul din interior extrem de fierbinte.
Mai mult, acumularea de aburo in sticla poate provoca explozia ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *