Cum alegem alimentele traditionale Sanatoase si Adevarate?

alimente-traditionale1Un recent si excelent reportaj realizat de canalul ProTV intitulat “In cautarea gustului pierdut”, a pus in lumina adevarata valoare a “etichetei” pe produsele care vor sa dea impresia de sanatate consumatorului.De casa”, “traditional”, “natural” capata noi conotatii in sistemul actual al industriei de alimente procesate. Chiar si unii dintre micii producatori traditionali au inceput sa foloseasca diverse trucuri pentru a masca calitatea proasta a produselor vandute.

Conservanti care nu apar pe eticheta, imitatii penibile ale unor vechi retete traditionale, carne industriala cumparata din supermarket si procesata ulterior, conditii de igiena necorespunzatoare, toate se ascund sub umbrela unor etichete atragatoare si a unei legislatii care lasa mult loc de interpretare.

Ce putem face noi, consumatorii, pentru a avea certitudinea ca procuram alimente sanatoase pentru familia noastra?alimente-traditionale

In primul rand, trebuie sa iesim din supermarket! Este imposibil sa gasesti un produs nealterat in astfel de magazine. Aici produsele sunt fabricate in masa, devitalizate si deficiente din punct de vedere nutritional, si mai mult decat atat, toxice! Aceste produse sunt dependente de conservanti chimici, care permit transportul pe distante lungi si au un termen de expirare indelungat, fara a-si schimba aspectul si fara a folosi refrigerarea.

Sa ne indreptam catre micii producatori traditionali din mediul rural. Nu disperati daca locuiti in mediul urban, exista deja mici piete in marile orase unde producatorii traditionali isi vand produsele, cat si sisteme de comanda online sau telefonic si livrare la domiciliu, a acestor produse.
Dar ce ne facem cand constatam ca nici aceste alimente traditionale nu au ramas neatinse de substantele toxice? Nu ne ramane decat sa cunoastem alimentele ce vrem sa le cumparam si in caz de dubii sa stam de vorba cu producatorii.

Ce intrebari punem in cautarea mancarii sanatoase:
1. De unde provin carnea si lactatele: de la animale din ferma proprie sau din surse industriale?
Intotdeauna de preferat este ca acestea sa provina de la fermele mici, traditionale, care lasa animalele la pasune si suplimenteaza cu cereale ecologice, fara pesticide, nu indoapa animalele cu antibiotice si nu le supun unui tratament inuman.
2. Ce alimentatie au animalele?
Ideal este ca fermele sa pastrese traditiile stravechi si sa lase animalele libere pe pasune. Cerealele adaugate in alimentatia animalelor sa fie ecologice, fara pesticide.
3. Ce ingrediente se folosesc in fabricarea produsului: sare sau zahar, conservanti – daca da, care anume, ce fel de mat pentru carnati – natural sau artficial, ce grasimi sau uleiuri? Simplitatea este de cele mai multe ori si cea mai sanatoasa
4. Se poate vizita ferma?
Orice producator onest, traditional, care face lucrurile ca la carte, si care nu are nimic de ascuns, va va invita cu drag sa-i vizitati ferma!

Spor la cumparaturi si nu uitati si de varianta bunicii de la tara!
Sursa: sanatatemetabolica.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *