4 lucruri pe care ti le poate spune cascatul

Atunci cand casti, cu siguranta te gandesti ca se intampla acest lucru pentru ca iti este somn sau ca esti plictisit. Prezenta anumitor substante chimice in creier precum serotonina si dopamina ne fac sa cascam. In schimb, prezenta endorfinelor in creier limiteaza cascatul.
Starile de oboseala sau cele tensionate au tendinta sa intensifice cascatul. Plictiseala este o alta cauza a cascatului. Aceasta este partea cunoscuta de majoritatea oamenilor, insa semnificatia stiintifica a cascatului nu se rezuma doar la atat:

cascat

Iti place cu adevarat o persoana

Expertii sunt de parere ca atunci cand casti iti exprimi involuntar empatia fata de alti oameni si apofundezi legaturile sociale. Cascatul este contagios cu atat mai mult cu cat esti mai aproape de cineva. Intr-un studiu realizat in 2011 s-a descoperit ca in cadrul familiei cascatul este cel mai contagios, urmat de intre prieteni si cel mai putin contagios intre straini.

Creierul tau are nevoie de racire

In cautarea unei explicatii stiintifice pentru cascat, ultima teorie arata faptul ca atunci cand casti creierul tau are nevoie de aer proaspat si racire. In cadrul studiului din 2011 s-a descoperit ca oamenii casca mai mult in timpul lunilor reci si mai putin atunci cand temperatura exterioara este ridicata. Racirea creierului ne da un plus de energie. Cand ne este somn, temperatura creierului creste si avem nevoie de cascat pentru a ne raci creierul si a capata energie si putere.

Din punct de vedere psihologic, atunci cand exista o intarziere in elaborarea mentala a informatiilor, corpul reactioneaza prin cascat,

Ai un creier mare

Se pare ca oamenii care au un creier mare casca mai mult, conform unui studiu recent publicat in revista Biology Letters. Cercetatorii au descoperit ca oamenii care casca mult si lung, au un numar mai mare de celule ale creierului. Presupunand ca atunci cand cascam, creierul se raceste, atunci cand ai un creier mai mare, acesta are nevoie de mai mult oxigen, prin urmare de un cascat mai profund si indelungat, pentru a-si recapata energia si puterea de functionare.

Ai putea avea un atac de cord

Nu te speria, numai cascatul excesiv te poate duce cu gandul la astfel de probleme grave. Atacurile de cord pot stimula nervul. Persoanele cu epilepsie si screloza multipla, de asemenea, semnaleaza cascatul excesiv. In cazul durerilor de cap puternice sau chiar in cazuri de anxietate, cand temperatura cerebrala a crescut, a fost raportat si cascatul excesiv. Acesta poate fi incercarea organismului de a ajuta.

Cascatul regleaza temperatura creierului ajutand la:

– cresterea nivelului de energie,
– cresterea nivelului de atentie,
– relaxarea corpului,
– sporirea senzualitatii,
– reducerea stresului,
– intensificarea puterii memoriei,
– reducerea hipertensiunii din gat si a anxietatea,
– reglarea simtul timpului,
– cresterea compasiunii si comunicarii cu semenii.

sursa: prevention.com

Ultimele comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *