Valentina Tereskova, prima femeie care a pasit in spatiu

Valentina Vladimirovna Tereskova s-a nascut la 6 martie 1937, la Maslennikovo, langa Ioraslavl (vestul Rusiei). Este al doilea din cei trei copii ai familiei. Tatal lucreaza ca tractorist, iar mama intr-o fabrica de textile.

Valentina Vladimirovna Tereskova(1)Valentina intra la scoala la varsta de opt ani, dar o abandoneaza in anul 1953. Continua studiile prin corespodenta. La 18 ani, se angajeaza intr-o fabrica de textile. Atrasa de sariturile cu parasuta, incepe sa practice, ca amatoare, acest sport. Dupa ce efectueaza nu mai putin de 125 de sarituri in aer, este selectata pentru primul program spatial feminine, initiat sub conducerea premierului URSS, Nikita Hruschiov.
Dintre cele patru femei selectionate sa se pregateasca pentru programul special, este recrutata Tereskova, care devine prima reprezentanta a sexului frumos ce paseste in spatiu. Se antreneaza timp de 18 luni, inclusive ca pilot de avion. Lansarea navei Vostok 6 are loc la 16 iunie 1963.

Valentina Vladimirovna petrece 70 de ore si 50 de minute in spatiu. Controleaza manual aparatul de zbor, care efectueaza 48 de rotatii pe orbita. La intoarcere, se parasuteaza, din nava spatial, dupa ce intra in atmosfera pamantului. Aterizeaza la circa 612 kilometri nord-est de Karanda (Kazahstan, Asia centrala).

In urma misiunii, primeste titlul de erou al Uniunii Sovietice. Nu va mai zbura niciodata de atunci, insa este desemnata reprezentanta de onoare a URSS, ambasadoare a bunavointei si distinsa cu Medalia de aur pentru pace a Natiunilor Unite.

Pe data 3 noiembrie 1963 se casatoreste cu astronautul Adrian Nikolaiev. Fetita lor, Elena, nascuta un an mai tarziu, devine subiect medical de interes international, doarece ambii parinti fusesera supusi unei “expuneri in spatiu”. Familia Nikolaiev divorteaza in anul 1980.

TereshkovaCosmonauta prezideaza Comosia Femeilor in Sovietul Suprem, intre anii 1968-1987. La sfarsit de mileniu conduce Centrul international rus pentru cooperare cultural si stiintifica. In luna septembrie 2000, subliniaza ca “secolul XX a fost o perioada de mari tranfsormari globale, schimbari sociale progressive, de mari descoperiri si reusite stiintifice, insa si de razboaie, revolutii, conflicte civile, rasiale si mondiale…”
Asociatia Internationala Femeia Anului o desemneaza in umanitate pe Valentina Vladimirovna Tereskova, Femeia secolului, “ca recompensa” pentru lupta pe care a dus-o intru egalitatea sexelor. Distinctia ii este remisa in luna octombrie, 2000, la Londra, in prezenta Barbatului Secolului, Nelson Mandela.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *