Bumbac sau poliester? Avantaje si dezavantaje

Bumbac sau poliester? Pentru a face cumparaturi inteligente este important sa consulti eticheta produselor. 

Femeile sunt in contact permanent cu articolele de imbracaminte. Noi achizitii, spalare, calcare, purtare. De aceea este interesant sa cunosti tipurile de tesaturi existente, avantajele si dezavantajele lor.

Cele mai cunoscute tesaturi sunt bumbacul si poliesterul. Acestea alcatuiesc diferite piese de imbracaminte: rochii, fuste, pantaloni, pulovere, paltoane etc. Ele au caracteristici diferite, desi nu intotdeauna vizibile la prima vedere.

bumbac sau poliester

Tesatura de bumbac

Bumbacul face parte din grupul fibrelor naturale. Acesta are un comportament natural, el „respira”, ceea ce este un mare avantaj. Bumbacul permite aerului sa circule, lasand corpul sa-si reglze usor temperatura.

O alta caracteristica importanta a bumbacului se refera la termenul de valabilitate. Hainele de bumbac dureaza mai mult, sunt mai rezistente la spalat si calcat.

Bumbacul are si dezavantaje: fiind fibra naturala, dupa spalare isi pot mari sau micsora dimensiunea. De asemena, bumbacul se poate sifona usor, asa ca ai grija cum il asezi in bagaje.

Poliesterul

Poliesterul este o fibra sintetica. Cel mai mare dezavantaj al acestuia este ca nu permite intrarea aerului si nu permite caldurii corpului sa iasa. Poliesterul devine foarte fierbinte si capata usor miros.

Poliesterul este mai putin durabil. El se poate deforma, se poate arde, daca nu este calcat si spalat la temperatura corecta.

Avantajul poliesterului este ca nu se sifoneaza usor. Este o buna optiune pentru zilele reci si se usuca destul de repede dupa slapare.

Preturi
In general piesele de poliester sunt mai ieftine decat bumbacul, ceea ce este acceptabil pentru ca bumbacul are si o durabilitate mai mare. Insa, exista si piese cu pret ridicat din poliester, precum si piese din bumbac, cu preturi reduse.

Ochii pe eticheta
De fiecare data cand cumperi articole vestimentare, fii cu ochii pe eticheta. Este necesar sa fii atenta la specificatiile de pe eticheta pentru a fi la curent cu modul in care trebuie spalata si calcata piesa respectiva. Daca respecti specificatiile etichetei, hainele tale vor rezista mai mult, fie ca sunt din bumbac sau poliester.

Cunoscand trasaturile celor doua tesaturi: bumbac si poliester, este usor sa faci alegeri bune. Opteaza pentru piese de calitaate, potrivite nevoielor tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *