Ziua Internationala a Fetelor, sarbatorita in premiera in toata lumea

Ziua Internaţională a Fetelor (International Day of the Girl Child) – sărbătorită anual la 11 octombrie, începând din 2012 – abordează la prima ediţie problema căsătoriilor impuse minorelor în mai multe ţări în curs de dezvoltare, acestea fiind retrase de la şcoală şi trăind în sărăcie.

La sfârşitul anului 2011, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a adoptat rezoluţia prin care a proclamat Ziua Internaţională a Fetelor pe 11 octombrie.

ziua_internationala_a_tinerelor_fete

Potrivit organizaţiei internaţionale pentru drepturile copiilor – Plan, care a derulat o campanie pentru proclamarea acestei zile, fetele reprezintă un grup supus unei duble discriminări – atât pe bază de vârstă, cât şi de sex, Ziua Internaţională a Fetelor urmând să promoveze drepturile acestora în următoarele decenii.

Tema aleasă pentru prima Zi Internaţională a Fetelor este combaterea căsătoriilor cu minore în ţările aflate în curs de dezvoltare. La nivel global, una din șapte fete între 15 şi 19 ani este în prezent căsătorită sau logodită.

Fetele care sunt căsătorite mai devreme se confruntă adesea cu o cascadă de alte încălcări ale drepturilor omului. Ele sunt mai vulnerabile la violența fizică și sexuală, sunt adesea retrase de la școală și obligate să îşi asume responsabilitățile domestice. Ele sunt mai puțin capabile să pledeze pentru drepturile lor.
Aceste căsătorii sunt adesea urmate de sarcină, chiar dacă fata nu este încă pregătită din punct de vedere fizic sau emoţional. În fiecare zi, peste 20.000 de fete sub 18 ani, din ţările în curs de dezvoltare, nasc.

Pe glob, cea mai ridicată rată a căsătoriilor timpurii este în Africa sub-sahariană, unde 4 din 10 fete se căsătoresc înainte de vârsta de 18 ani; aproximativ o fată din opt a fost căsătorită sau logodită înainte de a împlini 15 ani. Pe următoarele locuri se află America Latină, Caraibe, Orientul Mijlociu și Africa de Nord.

Ziua Internaţională a Fetelor

Tema pentru Ziua Internațională a Fetelor este „Girls’ Progress = Goals’ Progress: What Counts for Girls”. Este un îndemn prin care se urmăreşte colectarea și analizarea cât mai eficient a datelor legate de discriminarea fetelor. Este unul dintre Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului 2030.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *